14:26:03 18.04.2024
Stiri

Întrunirile care vor aduna mai mult de 50 de persoane, INTERZISE în R. Moldova: Medicii care vor fi implicați în identificarea și tratamentul persoanelor infectate cu coronavirusul de tip nou vor fi salarizați dublu, pentru a fi motivați

Social 10.03.2020 13:52 Vizualizări2396 Autor: Ziarul National
Întrunirile care vor aduna mai mult de 50 de persoane, INTERZISE în R. Moldova: Medicii care vor fi implicați în identificarea și tratamentul persoanelor infectate cu coronavirusul de tip nou vor fi salarizați dublu, pentru a fi motivați


Evenimentele la care vor participa mai mult de 50 de persoane sunt interzise în R. Moldova, pentru a evita răspândirea infecției cu coronavirusul de tip nou.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat astăzi în cadrul ședinței Parlamentului că, deocamdată, nu au fost interzise slujbele religioase și împărtășaniile, însă fețele bisericești vor fi rugate să întreprindă măsuri de precauție sporite.

Totodată, ministrul a declarat că, pentru a motiva medicii care vor identifica și trata persoanele infectate cu COVID-19, angajații din sistemul medical vor primi suplimentar 100% din salariul tarifar.

Pe moment, 12 persoane revenite din Italia și Germania sunt suspectate că ar fi infectate cu coronavirusul de tip nou și au fost internate la spital, iar până în seara zilei de astăzi vor fi gata rezultatele de laborator în cazul lor.

Dumbrăveanu le-a mai spus deputaților că autoritățile așteaptă de la Organizația Mondială a Sănătății încă 1 000 de teste pentru depistarea COVID-19.

Aceeași sursă a precizat că Guvernul va adopta în ședința de miercuri, 11 martie, modificări la legislație, astfel încât persoanele care nu respectă regimul de izolare la domiciliu timp de 14 zile să poată fi sancționate pentru punerea în pericol a sănătății altor cetățeni.

Or, șapte dintre pasagerii avionului care a venit sâmbăta trecută din Italia și în care a călătorit femeia bolnavă de COVID-19 au ieșit deja de pe teritoriul R. Moldova, iar alții au și revenit. Autoritățile sunt neputincioase în aceste cazuri, fiindcă nu există un mecanism care să-i oblige pe cetățeni să stea în carantină.

Ministra Sănătății a explicat și de ce instituțiile de învățământ nu și-au sistat activitatea, făcând referire la recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, reieșind din faptul că în R. Moldova nu a fost înregistrat niciun caz de răspândire locală a COVID-19. În plus, în alte state care au suspendat procesul de învățământ s-a decis în paralel aplicarea șomajului tehnic, iar minorii pot sta cu părinții acasă. În R. Moldova, copiii ar putea fi și mai expuși pericolului decât s-ar afla la școală, fiind duși cu transportul public să stea la serviciu cu părinții.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md