Linkuri accesibilitate

Coronavirusul și lupta politică între putere și opoziție


Ca și în multe alte țări, în R. Moldova epidemia de coronavirus provoacă escaladarea animozităților dintre putere și opoziția politică – așa cum s-a văzut chiar astăzi în Parlamentul de la Chișinău.

Coronavirusul și lupta între putere și opoziție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:35 0:00
Link direct



După ce preşedintele Igor Dodon, din imprudenţă sau cu intenţie, a pomenit luni într-o discuţie cu jurnaliştii numele femeii infectate, un deputat al opoziţiei, Dumitru Alaiba, a sesizat Centrul naţional pentru protecţia datelor cu caracter personal, iar un altul, el şi vice-preşedinte de parlament, Mihai Popşoi, o întreba astăzi pe ministra sănătăţii în legislativ dacă nu crede că preşedintele trebuie să răspundă pentru un astfel de comportament:

„Persoana şi aşa este victimă şi o victimizăm şi mai tare doar din cauză că această victimă are numele similar cu cel al principalului oponent politic al lui Igor Dodon?”

Coincidenţă face că numele femeii despre care autorităţile spun că a fost prima care „a importat” virusul în R. Moldova din Italia, unde a muncit până acum, şi au acuzat-o de iresponsabilitate - pentru că nu ar fi pus la curent autorităţile că este contaminată, în timp ce rudele ei afirmă că nici nu a ştiut – are similitudini cu cel al Maiei Sandu – iar opoziţia este ferm convinsă că preşedintele l-a divulgat în mod intenţionat, ca să-i prejudicieze imaginea fostei prim-ministre.


Mai mulţi jurişti citaţi de presa de la Chişinău au spus că Igor Dodon aparent a încălcat drepturile pacientei, însă au adăugat totodată că sancţionarea preşedintelui se poate întâmpla doar în condiţiile în care femeia însăşi va depune o plângere.

Nici Igor Dodon, nici instituţia prezidenţială nu au reacţionat.

Maia Sandu, pe de altă parte, le-a cerut astăzi alegătorilor săi să fie vigilenţi şi să se apere de virus prin metodele recomandate de OMS, sugerându-le totodată că ar fi imprudent să se încreadă în capacitatea autorităţilor, care ar da dovadă, crede Sandu, de incompetenţă în gestionarea problemei cu „imens” potenţial de criză:

„Cel mai important lucru pe care îl aşteptăm de la autorităţi este să facă totul ca să oprească răspândirea virusului, pentru că altfel consecinţele pot fi dramatice pentru foarte multă lume”, a spus Maia Sandu într-o conferinţă în care au sunat şi îndemnuri faţă de moldovenii din Italia să nu ezite mersul la doctor acolo de frica cheltuielilor, pentru că sistemul ar fi obligat să-i trateze indiferent dacă au sau nu statut legal în ţara puternic afectată de virus. În interpretarea televiziunilor controlate de socialişti, Sandu le-ar fi cerut conaţionalilor din Italia „să se spele pe mâini şi să revină acasă”, iar acest gen de ştiri difuzate de presa loială puterii a aprins şi el spiritele astăzi în legislativ.

Din nou Mihai Popşoi: „În loc să spună mulţumesc că dna Sandu a venit să pună umărul în această situaţie de criză, difuzează ştiri false exact ca şi în situaţia cu 30 de mii de sirieni.”


Disputa esenţială între putere şi opoziţie legată de coronavirus ţine totuşi de convingerea celei din urmă că, mai întâi, autorităţile au dat dovadă de incompetenţă la gestionarea primelor cazuri de coronavirus, şi în cel de-al doilea rând, că nu fac ce trebuie pentru a preveni răspândirea lui la scară largă. Iată ce declara astăzi, în legislativ, deputatul PAS Radu Marian, într-un discurs ţinut după ce speakerul Zinaida Grecianîi întrerupsese o audiere ad-hoc a ministrei sănătăţii, imediat ce deputaţii formulaseră întrebări legate de Igor Dodon şi decizia sa de a divulga numele pacientei cu coronavirus:

„Au fost făcute doar 33 de testări. Cum poate sistemul să identifice virusul cu doar atâtea testări. În Slovenia, cu o populaţie similară, au fost efectuate până acum peste 500 de testări. Guvernul a încurcat de trei ori cursa cu care a ajuns persoana infectată şi toţi pasagerii, inclusiv cei care au stat în imediata apropiere, au fost lăsaţi să plece acasă nedocumentaţi. Au fost făcute multe şedinţe, însă nu a fost aprobat nici un buget. Intrăm în luptă fără să procurăm nimic, fără paturi suficiente de reanimare şi cu un spital vechi de peste o sută de ani.”

Pe fundalul acestor critici, dar şi a confirmării altor două noi cazuri de contaminare, ambele fiind legate de vârstnici reveniţi recent din vizite în Italia şi ambele descoperite la distanţă de mai multe zile de la momentul intrării persoanelor în ţară, autorităţile au dispus în după-amiaza zilei închiderea de miercuri a tuturor instituţiilor de învăţământ şi interzicerea întrunirilor cu peste 50 de participanţi.

Viorica Dumbrăveanu, şefa de la sănătate, a lansat totodată un îndemn către cetățeni, să se abțină de la călătorii, să recunoască dacă au fost în zone de risc și să nu încerce să se trateze singuri, aşa cum aparent s-a întâmplat în cazul celor doi vârstnici despre care s-a aflat astăzi că sunt bolnavi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG