Linkuri accesibilitate

Partidul Șor jubilează după o decizie a Curții de Apel Chișinău


Protestul Partidului Șor la Curtea de Apel Chișinău. 10 martie 2020
Protestul Partidului Șor la Curtea de Apel Chișinău. 10 martie 2020

Mitingul din fața Curții de Apel Chișinău a fost organizat într-o zi în care s-a decis anularea tuturor manifestărilor cu implicarea a mai mult de 50 de persoane.

Partidul Șor și-a mobilizat astăzi oamenii în capitală, în fața sediului Curții de Apel, care urma să-și anunțe decizia privind participarea formațiunii la alegerile de la Hâncești, după ce candidatul ei a fost contestat de alte partide. Odată ce a devenit cunoscut că adunările publice s-au interzis din cauza epidemiei de coronavirus, Partidul Șor a trimis oamenii acasă, să aștepte acolo decizia magistraților. Care a fost ea, când a venit, până la urmă?

Partidul Șor jubilează după o decizie a Curții de Apel Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:46 0:00
Link direct


Magistraţii Curţii de Apel au respins cererea Comisiei Electorale Centrale de a-l exclude pe candidatul Partidului Şor Vitalie Balinschi din cursa electorală ce se va da în circumscripţia uninominală Hânceşti. Concluzia magistraţilor e că măsura cerută de CEC e disproporționată în raport cu acțiunile ce i se incriminează candidatului, şi anume utilizarea de fonduri nedeclarate.

Partidul Şor a salutat decizia magistraţilor spunând, într-o declaraţie pentru presă, că această decizie ar confirma că formaţiunea a desfăşurat o campanie electorală corectă și onestă la Hâncești. „Dacă nu exista susținerea masivă a cetățenilor, acoliții lui Dodon ar fi aplaudat acum”, a declarat Vitalie Balinschi. Socialiştii le-au reproşat însă fruntaşilor partidului Şor că în plină epidemie şi-au mobilizat susţinătorii să iasă la protest la Curtea de Apel.

Protestul convocat de Partidul Şor a durat în jur de o oră fiind întrerupt chiar de organizatori după ce Ministerul Sănătăţii a anunţat că toate întrunirile şi manifestaţiile publice sunt interzise din cauza epidemiei de coronavirus.


Protestatarii, unii dintre care purtau măşti de protecţie, aveau pancarte cu diferite lozinci, între care, „PSRM şi Dodon ne fură viitorul”, „Jos CEC-ul lui Dodon”, „Jos mâinile de pe candidatul poporului”.

CEC a cerut anularea înregistrării lui Vitalie Balinschi vineri, 6 martie, după ce a admis o contestaţie a PL. Semnatarii consideră că Balinschi a încălcat legislaţia electorală utilizând fonduri financiare şi materiale electorale nedeclarate oficial şi organizând transportarea alegătorilor în scop electoral, a precizat atunci preşedintele CEC, Dorin Cimil.

Dorin Cimil
Dorin Cimil

„La aprobarea hotărârii CEC au stat probele video, precum şi procesele de constatare a faptelor prin care au fost audiaţi mai mulţi alegători din circumscripţia Hânceşti care au confirmat că au beneficiat de servicii transport, excursii, alimentare gratuită organizate de către concurent electoral Partidul politic Şor, care erau însoţite de acţiuni de determinare a alegătorilor de a vota pentru candidatul acestuia. CEC relevă că nu face partizanat politic în favoarea unuia sau altui concurent electoral. Solicităm actorilor politici încetarea atacurilor cu tentă politică în adresa CEC.”


Deputata Partidului Şor Marina Tauber a declarat marţi înainte ca judecătorii Curţii de Apel să se pronunțe că hotărârea CEC prin care s-a încercat excluderea din cursă a lui Balinschi este abuzivă. Potrivit deputatei, alegătorii din Hânceşti au fost supuşi unor presiuni pentru a face depoziții false împotriva candidatului Partidului Şor.

Marina Taube
Marina Taube

„Calificăm respectiva hotărâre drept una politică, luată la comanda guvernării Dodon şi a tuturor slugilor lui. Înţelegem că este o repetiţie pentru comportamentul regimului Dodon în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din toamna acestui an şi eventuale alegeri anticipate.”

Preşedintele Igor Dodon nu a comentat deocamdată aceste acuzaţii.

Candidatul Partidului Şor Vitalie Balinschi nu este printre favoriţii cursei din circumscripţia Hânceşti, judecând după sondajele de opinie. Cele mai proaspete cercetări îl plasează pe locul patru în preferinţele alegătorilor. Pe primele poziţii sunt Ştefan Gațcan, de la Partidul Socialiștilor, și candidatul independent Grigore Cobzac, care este susținut de Platforma DA și Partidul Unității Naționale. La o distanță foarte mică este candidata formațiunii PAS Olesea Stamate susţinută şi de liberal-democraţi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG