Măsuri de precauție în legătură cu virusul COVID-19: Autoritățile și politicienii cheamă cetățenii la calm, dar și la responsabilitate

Cornelia Cozonac
10/03/2020

Autoritățile moldovenești, dar și politicienii și reprezentanții misiunilor diplomatice acreditate în Moldova, cheamă cetățenii la calm, dar și la vigilență, prin sporirea măsurilor de profilaxie împotriva virusului COVID-19, mai ales după ce Italia a anunțat luni carantină pentru toată țara. Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale a anunțat marți că au fost luate „măsuri suplimentare de prevenire și control a infecției cu noul tip de Coronavirus pe teritoriul Republicii Moldova, în vederea limitării răspândirii infecției”. Mai mulți politicieni și experți în domeniul sănătății se arată îngijorați că sistemul medical moldovenesc nu ar fi pregătit pentru a face față unei epidemii. Ei îndeamnă cetățenii să ia toate măsurile de protecție împotriva virusului invizibil. 

Ministerul Sănătății a anunțat marți că în ultimele 24 de ore, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 12 cazuri suspecte de infectare cu COVID-19, dintre care zece adulți și doi copii. Pacienții  sunt internați în cadrul IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Toma Ciorba și Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii. „Fișele epidemiologice care le completează pasagerii reveniți din zonele de risc au fost modificate. A fost introdusă obligativitatea pasagerului de a respecta recomandările medicului de familie privind izolarea la domiciliu timp de 14 zile,  întreprinderea tuturor măsurile de precauție și de a declara pe propria răspundere corectitudinea informațiilor furnizate. Informațiile false vor fi sancționate conform legislației în vigoare”, se precizează într-un comunicat de presă al instituției.  

Conform datelor Poliției de Frontieră, în ultimele 24 ore, pe teritoriul țării au intrat 18 232 persoane, dintre care 238 persoane sunt revenite din Italia. Total fișe epidemiologice completate 4235 persoane.

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, împreună cu deputata Galina Sajin, au făcut, marți, într-o conferință de presă, apel către cetățeni să se protejeze de noul virus COVID-19.    

„Mă adresez în special oamenilor care nu au încredere în autorități, dar au încredere în noi. Nu trebuie să facem panică, dar trebuie să înțelegem că riscurile Coronavirusului sunt într-adevăr mari. Acest virus poate fi fatal pentru oamenii cu diverse maladii și pentru oamenii în etate. Acesta este periculos pentru părinții și bunicii noștri. Ca să-i protejăm, trebuie cu toții să dăm dovadă de maximă responsabilitate”, a spus Maia Sandu.

În context, lidera PAS a vorbit și despre rolul fiecărui cetățean în această luptă, menționând că toți cei care au călătorit în țări afectate de acest virus trebuie să informeze medicul de familie (sau să sune la 112) și să se autoizoleze pentru 14 zile.

Maia Sandu s-a adresat și lucrătorilor medicali, directorilor instituțiilor de învățământ, agenților economici și autorităților. „Vreau să mă adresez în special lucrătorilor medicali, dar și persoanelor care fac munca medicilor posibilă – asistenți, șoferi, administratori. În următoarele săptămâni veți fi pe prima linie de luptă contra unui inamic invizibil. Experiența Chinei, Italiei, Iranului și altor țări lovite de acest virus ne învață că sănătatea și viața lucrătorilor medicali e supusă în mod special unor riscuri în caz de epidemie. (…) Fiecare dintre voi este important în această bătălie. Viața medicilor și a angajaților serviciilor medicale trebuie să fie o prioritate pentru Guvern în aceste zile.

Mă adresez și oamenilor de afaceri, proprietarilor și administratorilor de cafenele, oficii, bănci, mijloace de transport și altor afaceri în care muncesc sau sunt deservite mai multe persoane. Revedeți procedurile interne legate de curățenie. Asigurați-vă că suprafețele atinse des – mânere, butoane, tastaturi, uși, ghișee, speteze, balustrade – sunt dezinfectate cu regularitate. Amplasați soluție pentru dezinfectarea mâinilor la intrarea în clădiri. Instruiți angajații privind riscurile contaminării și cel mai important – nu admiteți prezența la muncă a persoanelor care prezintă cele mai mici simptome de boli respiratorii.

Am un mesaj și pentru directorii instituțiilor de învățământ. Până decid autoritățile dacă închid sau nu școlile, universitățile – asigurați-vă că aveți săpun în blocurile sanitare. Instruiți elevii să-și spele mâinile des cu săpun, să nu-și atingă fața și trimiteți imediat copiii acasă în cazul manifestării simptomelor de boală respiratorie.

În loc să se dea în spectacol, Guvernul trebuie să meargă în Parlament cu propunerea de rectificare a bugetului și să achiziționeze urgent echipamentele necesare pentru sporirea capacității de gestionare a cazurilor grave și să solicite rapid asistență de la partenerii de dezvoltare.

De asemenea, această epidemie va afecta negativ comerțul și dezvoltarea economică peste tot în lume, inclusiv în Republica Moldova. Guvernul trebuie să pregătească un program de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a producătorilor locali care vor avea de suferit (exportatori, turism, servicii).

Dar cel mai important lucru pe care îl așteptăm de la autorități este să facă totul ca să oprească răspândirea virusului. Pentru că altfel consecințele pot fi dramatice pentru multă lume”.

Deputata PAS, Galina Sajin a venit cu un mesaj pentru conaționalii aflați în zonele afectate cu Coronavirus și i-a sfătuit să se adreseze la autoritățile din țările de reședință. 

„Această criză a scos în evidență o problemă cronică și anume problema oamenilor care au mers la muncă în baza pașapoartelor biometrice. De teama de a nu fi deportați, acești oameni nu se adresează la autoritățile din țările de reședință. Mă adresez conaționalilor mei, cu care am împărtășit, pe parcursul mai multor ani, experiența muncii în Italia. Adresați-vă la structurile medicale ale sistemului italian. Nu veți fi sancționați pentru depășirea termenului de ședere. Nu vă fie frică de consecințe, nu vă fie frică că va trebuie să plătiți pentru servicii. Sistemul medical din Italia este gratuit pentru îngrijirile de urgență. Dacă aveți teama neîntemeiată de a vă adresa la structurile de stat, adresați-vă la structurile neguvernamentale, precum Crucea Roșie, Medici fără Frontiere, Emergency, Caritas. Haideți să fim solidari, sa acționăm fără panică, dar și să nu fim nepăsători la ceea ce se întâmplă”.

Și fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, a îndemnat autoritățile să întreprindă măsuri de urgență, ca să prevină și să minimalizeze efectele dezastruioase ale epidemiei. Ea a făcut publice aceste cerințe pe pagina sa de Facebook și pe blogul său de pe Anticoruptie.md.

Mai mulți moldoveni stabiliți în Italia își fac griji pentru părinții lor și rudele din Moldova și își exprimă temerea că sistemul moldovenesc de sănătate nu ar face față unei epidemii. Aceștia transmit mesaje prin care încurajează  cetățenii să rămâna mai mult la domiciliu și să-și sporească imunitatea organismului. Unii dintre ei fac apel la autoritățile moldovenști să ia măsuri de profilaxie și prevenire din timp, să nu aștepte răspândirea infecției.     

 

 

 

Cornelia Cozonac
10/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii