(video) Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu: Peste 5000 de persoane sunt monitorizate de către medicii de familie

Ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu susține un breafing de presă pentru a fi prezentate măsurile întreprinse privind controlul râspândirii coronavirusului de tip nou pe teritoriul Republicii Moldova.

Foto: UNIMEDIA

Ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a declarat că la moment pe teritoriu au fost transmise, pe parcursul a două săptămâni peste 10000 de fișe. Sub monitorizarea medicilor de familie se află peste 5000 de persoane, concediu medical este acordat la momentul actual dar situația se va modifica de la zi la zi și chiar pe parcursul zilei de astăzi vor avea infomația actualizată. La moment sunt 3 cazuri suspecte și urmează a fi prelevate probele și pe parcusul zilei de azi vor veni cu informații. Este vorba despre doi adulți și un copil, care au venit din Italia.

În legătura cu informațiile care au apărut ieri în presă, ministra a venit cu precizări referitoare la locurile destinate plasării eventualillor bolnavi.

„Vreau să aduc la cunoștință unde vor fi plasate persoanele. Spital strategic Toma Ciorbă, pentru copii, care sunt cu forme ușoare sau medii de îmbolnăviri, se plasează în Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase, Institutul Mamei și a Copilulului. În cazurile în care starea de sănătate este gravă se determină, reieșind din faptul că există terapie intensivă, pentru că este dotată, spitalul clinic republican. De asta a fost realizat transferul acestei paciente. În cazul în care vor fi mai mulți bolnavi, avem alte două instituții de rezervă, Spitalul Clinic al Ministerului și Spitalul de maternitate nr.2 pentru gravide”, a declarat aceasta.

De menționat că, instituțiile sunt echipate și dispun și de rezerve.

Totodată, în contextul transferului de pacienți, ministra a declarat că urmează să publice pozele cu medicii echipați și cum au însoțit acea pacientă.

Cât despre prima pacientă infectata, Viorica Dumbrăveanu a spus că lucrurile nu stau așa cum s-ar fi vehiculat în presă

„Nu este cum menționează presa, nu este într-un salon cu 12 persoane. Este într-o boxă la momentul actual unde se află singură, iar sistemul de ventiare este individualizat pentru boxa dată”, a adăugat ministra.


Pub