(video) Igor Dodon: „Lăsați show-urile, trebuie să ne implicăm cu toții. Panica poate aduce prejudicii mai mari”

Întreaga ședință a fost dedicată măsurilor de prevenire a răspândirii infectării cu coronavirus, a anunțat președintele Igor Dodon, după întrunirea de la Reședința de stat, la care au participat premierul Ion Chicu și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Foto: UNIMEDIA

Pasagerii rutei de avion cu care a venit pacienta confirmată pozitiv cu coronavirus se află sub monitorizare, inclusiv patru persoane din stânga Nistrului, spune Igor Dodon.

„Aduc mulțumiri tuturor personalului implicat, care se supun unui risc enorm. Am văzut că în unele țări situația s-a agravat, dar oricum se consideră că ei fac față situației. De aceea, vă rog să nu vă dedați manipulărilor. Lupta cu coronavirusul nu este lupta unei singure persoane sau a Guvernului separat. Avem nevoie de responsabilitate maximă din partea tuturor. Toți cei care se întorc din zonele afectate să se adreseze de urgență medicului și să nu pună în pericol viața altor cetățeni.

Toate persoanele care pun în pericol, prin comportament neglijent, viața și sănătatea altor cetățeni să răspundă conform legii. Persoanele care nu completează sau completează eronat fișele medicale, persoanele care permeditat crează focare de răspândire a coronavirsului vor fi pasibile de amendă sau chiar pentru răspundere penală”, a spus Dodon.

„Avem peste 1 milion de bătrâni și copii în țară, de aceea cei care premediat nu se vor adresa la medic, vor minți la frontieră de unde vin, vor fi atrași la răspundere. Miercuri, Guvernul va veni cu modificări legislative în acest sens”, a spus Dodon.

Autoritățile vor interzice tranzitarea țării de către cetățeni străini. „Dacă România va interzice zborurile din Italia spre România, aceștia ar putea să vină pe la Chișinău ca să ajungă acasă. Riscurile vor crește, motiv pentru care, la prima etapă examinăm posibilitatea ca doar cetățenii Republicii Moldova să fie admiși”, a spus șeful statului.


Pub