Bloomberg: Prețurile la petrol s-au prăbușit cu circa 30%, cea mai mare scădere din 1991, când s-a încheiat războiul din Golf

Prețurile la petrol s-au prăbușit cu peste 30% după dezintegrarea alianței OPEC+ și Rusia, ceea ce a declanșat un război de prețuri între Arabia Saudită și Rusia care poate avea consecințe economice și politice, scrie agenția Bloomberg, care a menționat că actuala cădere este cea mai puternică din 1991 încoace, când s-a încheiat războiul din Golf.

Foto: t24.com.tr

Petrolul Brent a atins nivelul minim de 31,38 USD pentru un baril, prețul continuând să scadă.

Petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 4,62 dolari, sau 10,1%, la 41,28 dolari/baril, cea mai mică valoare de închidere din august 2016 și cea mai mare pierdere procentuală zilnică din noiembrie 2014.

Prețurile la petrol s-au prăbușit după eșecul negocierilor dintre OPEC+ și Rusia pentru o tăiere coordonată a livrărilor. În special, Rusia și-a propus să mențină condițiile existente, iar Arabia Saudită - să reducă și mai mult producția. Drept urmare, de la 1 aprilie, nimeni nu va avea nicio obligație de a limita producția.

Prețurile la petrol / Sursa:Bloomberg

Potrivit Goldman Sachs, pe fondul unei panici pe piața petrolului, prețurile carburanților pot scădea acum la 20 de dolari pe baril.

Potrivit Bloomberg, această scădere va afecta bugetele statelor dependente de petrol din Irak până în Nigeria și ar putea, de asemenea, să modeleze politica globală, erodând influența unor țări precum Arabia Saudită. Lupta împotriva schimbărilor climatice ar putea suferi un regres, deoarece combustibilii fosili devin mai competitivi față de energia regenerabilă.


Pub