(video) Viceprimarul Chironda, la Parcul Urban de Autobuze. Peste 100 de autobuze au termenul de exploatare depășit

Viceprimarul Victor Chironda întreprinde o vizită de lucru la Î.M. Parcul Urban de Autobuze, împreună cu reprezentanții mass media, pentru a vedea la fața locului starea actuală a întreprinderii și condițiile în care au loc lucrările de reparație și întreținere a autobuzelor.

„Facem o mică vizită, excursie, pentru reprezentanții mass media în Parcul Urban de Autobuze, să vedem care e situația actuală a acestei întreprinderi, cum se descurcă colegii noștri, ce necesități au și ce măsuri urmează să întreprindem pentru a îmbunătăți activitatea”, a declarat Victor Chironda.

Potrivit directorului tehnic al Parcului Urban de Autobuze, Vitalie Copaci, din 126 de unități de transport care se află în exploatare, zilnic circulă 91 de autobuze. Dintre acestea, 30 zilnic se întorc în Parc, pentru a fi efectuate reparații, iar din acest motiv, rutele respective rămân neacoperite.

Cel mai vechi autobuz din cadrul Parcului Urban are peste 22 de ani și 2 milioane de km parcurși, susține Vitalie Copaci: „Autobuzul are trei termene depășite de exploatare, dat fiind faptul că termenul de exploatare este de 8 ani. Din cele 143 de unități pe care le avem, 100 au termenul depășit. Doar 31 de autobuze dispun de aparat de aer condiționat”.

„În fiecare an ne-am adresat la CMC, a fost propusă și procurarea noilor unități de transport. Din 2017 am înaintat CMC-ului o notă informativă cu acordul semnat cu Belarusul și posibilitatea de exploatare”, a mai adăugat acesta.

„Ar fi bine să îi întrebăm pe cei care au administrat până acum orașul care este motivul degradării și delăsării acestei întreprinderi într-un asemenea hal. Starea este una complicată, sunt necesare multe investiții la moment ca să putem timp de câțiva ani să reabilităm Parcul Urban de Autobuze și să îl punem pe roate. Este bine că investim într-un transport electric, dar nu trebuie să supraestimăm capacitatea acestui tip de transport. Încă nu putem renunța la autobuzele pe diesel, sunt ușor de manevrat, accesibile, se alimentează rapid și oriunde, nu trebuie să fie scoase de pe linie, sunt ușor de reparat”, a declarat viceprimarul Victor Chironda.

Viceprimarul este sigur că aleșii locali din CMC vor susține proiectul privind asamblarea a 100 de autobuze noi. „Dacă am semna acest acrod și am semna procesul de asamblare, până la sfârșitul acestui an deja putem să avem 20-50 de autobuze noi în municipiu. Nu am văzut niciun consilier local care se opune, am auzit doar o serie de întrebări la care suntem gata să răspundem. Sunt sigur că toată lumea bine intenționată, care vrea să oferim transport public cetățenilor acum va susține proiectul”, a precizat acesta.

„Autobuzele pot fi asamblate mult mai rapid, 5 timp de o lună, în timp ce pentru 5 troleibuze fără fir de generație nouă este nevoie de cel puțin 3 luni. Orice specialist vă va confirma acest lucru. Iar populația are nevoie de transport deja de ieri”, a menționat directorul interimar al Parcului Urban de Autobuze, Ghenadie Zadeseneț.

La ședința din 5 martie a Consiliului Municipal Chișinău, aleșii locali au votat contra aprobării proiectului privind asamblarea a 100 de autobuze din Belarus, pentru municipiul Chișinău. Primarul general, cel care a prezentat și înaintat proiectul, s-a arătat indignat de faptul că documentul nu a acumulat numărul suficient de voturi.


Pub