Militarii în termen nu vor putea primi vizitatori și nu vor merge în concediu. Noile măsuri de protecție împotriva Covid-19 ale Armatei Naționale

În contextul instituirii codului portocaliu de risc de infecție cu noul tip de coronavirus - Covid-19, Armata Națională impune noi măsuri de protecție pentru militarii în termen. Contactul acestora cu rudele și prietenii , dar și activitățile în masă vor fi interzise.

Foto: presa militara

Ministrul Apărării Victor Gaiciuc a dispus interzicerea accesului în unităţile Armatei Naţionale a persoanelor străine şi a vizitatorilor (rudele militarilor în termen), a concediilor pentru ostaşi şi activităţilor în masă. Decizia a fost luată în legătură cu creşterea sezonieră a numărului de infecţii acute ale căilor respiratorii, dar şi ca urmare a depistării primului caz de infectare cu Coronavirus de tip nou în Republica Moldova, se arată într-un comunicat al Armatei Naționale.

Potrivit şefului Inspectoratului Militar, colonel Victor Pîrţînă, în scopul prevenirii virusului de tip nou COVID-19, specialiştii din subdiviziunile medicale ale Armatei desfăşoară şedinţe de informare pentru efectivul în termen şi pe contract din toate garnizoanele cu distribuirea broşurilor informative.

Totodată, au fost pregătite mijloace de protecție individuală (costume de unică folosință, ochelari de protecție, măști, bahile, costume chirurgicale), pentru a fi distribuite în unităţi şi instituţii medicale.

Sursa a adăugat că recent, în baza Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Organizația NATO pentru Suport și Achiziții privind dezvoltarea capacităților de atenuare a riscurilor biologice în ţara noastră, Armata Națională a primit echipament special de decontaminare (cabina de decontaminare gonflabilă DD-04). În acelaşi timp, militarii responsabili din Inspectoratul Militar, Direcția logistică, Direcția medico-militară, Spitalul Clinic Militar Central, precum şi din Brigada „Ştefan cel Mare”, au fost instruiţi cum să opereze cu utilajul.

De asemenea, Inspectoratul Militar al Ministerului Apărării îndeamnă efectivul militar şi civil din Armata Naţională să respecte regulile de igienă și recomandările medicilor, să evite contactul cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute, să evite călătoriile peste hotare și locurile aglomerate, să se spele frecvent pe mâini, să utilizeze masca individuală de protecţie. Totodată, în caz de apariţie a primelor simptome de infecţie respiratorie, să solicite asistență medicală în mod de urgenţă.

Cabină de decontaminare gonflabilă / Sursa:presa militara
Echipament special de decontaminare / Sursa:presa militara
Echipament special de decontaminare / Sursa:presa militara
Măsuri de protecţie împotriva COVID-19, întreprinse în Armata Naţională / Sursa:presa militara
Măsuri de protecţie împotriva COVID-19, întreprinse în Armata Naţională / Sursa:presa militara

În Republica Moldova a fost confirmat primul caz de infecție cu noul tip de coronavirus. Este vorba despre o femeie de 48 de ani care a revenit în țară, din Italia, pe data 7 martie. Pacienta este internată într-o instituție spitalicească strategică, unde primește tratamentul corespunzător. Aceasta suferă de mai multe boli cronice: diabet zaharat, supraponderare de gradul 2 și hipertensiune.

Autoritățile inteționează să restricționeze tranzitul țării noastre de către cetățeni străini ce vin din zone afectate masiv de coronavirus. de asemenea, ar putea fi operate modificări legislative privind tragerea la răspundere a celor care mint la frontieră și introduc, intenționat, date eronate în fișele medicale.

Două curse aeriene și-au anulat astăzi zborurile. Este vorba despre cursa spre și dinspre Frankfurt, Germania, 1474, operat de Lufthansa și de cursa spre Veneția, Italia, 3792, operat de Wizzair.


Pub