Realitate, desprinsă parcă dintr-un scenariu de film la Milano: „Stăm în casă, spitale pline, ieșirile blocate de militari. Aveți grijă!”

Zilele au început să treacă tot mai greu în nordul Italiei, iar oamenii puși în carantină de către autorități au început să se adapteze unor condiții diferite de trai, decât până acum. Realitatea, povestită pentru UNIMEDIA, de către o moldoveancă stabilită în Milano, pare desprinsă dintr-un scenariu de film, în care militarii țin blocate intrările și ieșirile din oraș, iar spitalele pun în aplicare protocolul militar, din cauza că nu mai fac față solicitărilor.

Foto: UNIMEDIA

„Soțul a fost trimis astăzi acasă, în smartworking, pentru o lună. Cei care mai merg la oficiu sunt hrăniți, ca să nu iasă o dată în plus din sediu și obligați să mențină distanța minimă de 1 metru unul față de altul”, a povestit, pentru UNIMEDIA, Cristina Moldovanu, moldoveancă stabilită la Milano.

Oficiu / Sursa:Facebook

„Suntem foarte speriați. Suntem îndemnați pur și simplu să nu ieșim din casă. Ieșim cu copilul doar la balcon. Nu mergem nicăieri și nu vine nimeni la noi. Așa trăim de ceva vreme bună și având în vedere că soțul e plasat în lucru la distanță pentru o lună, se pare că situația nu pare să se redreseze prea curând. Creșa a fost amânată până în iunie, deci starea aceasta va dura”, povestește Cristina.

„Am impresia că mă aflu într-o lume nouă, pur și simplu, sau într-un film mai degrabă și sunt îngrijorată pentru ce urmează. Sunt îngrijorată să nu se răspândească și în Moldova”, spune ea.

Între timp, spitalele din Nordul Italiei au început să aplice protocolul militar, ceeea ce înseamnă că pacienții sunt primiți după priorități - mai întâi femeile tinere, copiii, bărbații, apoi cei în vârstă.

Spital Italia / Sursa:captură

În spitale au rămas doar o sală de nașteri și un pentru intervenții chirugicale. Restul secțiilor au fost transformate în terapie intensivă. Personalul medical este epuizat și insuficient, iar autoritățile au obligat medicii ieșiți deja la pensie să revină la serviciu. Potrivit Cristinei Moldovanu, se vorbește că medicamentele sunt pe sfârșite, iar alte țări ar refuza să livreze, întrucât se confruntă, la fel, cu dificultăți.

În oraș activează doar magazinele alimentare, după un grafic special, iar unele livrează alimente la domiciliu, în mod gratuit.

Livrare gratuită / Sursa:captură

Milano, ca și întreg Nordul Italiei, este în carantină. Astfel, militarii au blocat intrările și ieșirile din oraș.

Companiile de telefonie mobilă, internet și televiziune livrează servicii în mod gratuit, în cadrul unei campanii de Solidaritate digitală.

„Îndemn toată lumea să fie maxim precaută, să evite locurile aglomerate. Pentru o țară ca Moldova o asemenea situație ar fi catastrofală. Spun asta nu pentru a panica, dar pentru a îndemna la securitate maximă. Nu subestimați, stați acasă”, a mai spus Cristina.

Potrivit BBC, 16 milioane de italieni sunt plasați în carantină, în contextul răspândirii virusului Covid-19. Lombardia și provinciile Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Venezia, Padova, Treviso, Asti și Alessandria sunt plasate în carantină, respectiv ieșirile și intrările din aceste zone sunt interzise.

Școlile vor rămâne închise până pe 3 aprilie și au fost interzise ceremoniile cum sunt nunțile sau înmormântările.


Pub