Ministra Sănătății spune cum au acționat autoritățile în primul caz de coronavirus din Moldova

Ministra Sănătății a povestit astăzi, în cadrul ședinței Comisiei extraordinare de Sănătate Publică, toți pașii întreprinși de autorități din momentul confirmării primului caz de coronavirus. 45 de pasageri ai cursei Milano-Chișinău, cu care a ajuns în Moldova și femeia infectată, au fost contactați până la orele 2:00 noaptea și au fost avertizați de solicitările de carantină, deși protocolul îi obliga să-i țină sub monitorizare doar pe cei care au stat în imediata apropiere cu pacienta, a spus Viorica Dumbrăveanu.

Foto: a-tv.md

„Noi am respectat întocmai protocolul OMS, în momentul în care a aterizat și am constatat că avem o persoană infectată cu coronavirus, conform recomandărilor OMS, am avut obligativitatea să luam două rânduri în față, două în spate și două laterale a persoanelor care au stat alături de femeia infectată. Împreună cu Ministerul Afacerilor Interne am selectat un număr mai mare de persoane, 45 de persoane care sunt cu risc înalt, din mometul în care au fost prezentate datele de identificare a persoanelor, i-am sunat, chiar și până la 2-3 dimineața. Ne-am cerut scuze pentru toate, pentru situația creată și i-am anunțat ce să întreprindă. A doua zi au fost transmise fișele respective pentru monitorizarea de către medicii de familie”, a declarat ministra Sănătății.

În altă ordine de idei, Viorica Dumbrăveanu a spus că, deocamdată, farmaciile sunt asigurate cu produse necesare pentru igiena personală, inclusiv măști medicale.

„Agenția medicamentului ne-a anunțat că la momentul actual, în depozitele farmaceutice sunt peste 200 de mii de măști. Chiar eu am cumpărat dintr-o rețea, am și cecul la două maști. Este o cirză pe plan mondial și în cazul dat a fost panică din partea cetățenilor și a agenților economici”, a mai adăugat Dumbrăveanu.

Primul caz de coronavirus în Republica Moldova a fost confirmat pe 7 martie, fiind vorba de o femeie revenită în aceeași zi din Italia. Starea ei s-a îmbunătățit, aceasta fiind internată într-o boxă izolată la Spitalul Republican.


Pub