Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Şedinţă extraordinară cu privire la prevenirea şi monitorizarea infecţiei cu COVID-19

   6293

 

În legătură cu declararea codului portocaliu de pericol de infecţie cu COVID-19, duminică, 08.03.2020, la nivelul municipalității a fost desfășurată o şedinţă extraordinară cu directorii instituţiilor medico-sanitare publice municipale, şefii Direcţiei generale asistenţă socială şi sănătate şi Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport.

Managerii spitalelor au prezentat informația despre pregătirea şi dotarea spațiilor speciale izolate. Totodată, s-a raportat despre respectarea Ordinului nr.188 din 26 februarie 2020 cu privire la realizarea măsurilor de reducere a riscurilor de răspândire a cazurilor de infecţie cu Coronavirus de tip nou. Documentul stipulează indicaţii pentru conducătorii instituţiilor medico-sanitare publice, care prestează asistenţă medicală primară, cât şi pentru conducătorii instituţiilor medico-sanitare publice, care prestează asistenţă medicală spitalicească şi de ambulatoriu.

Viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, a atenţionat asupra respectării cu stricteţe a prevederilor algoritmilor de măsuri pentru  persoanele sănătoase şi pentru persoanele cu semne clinice de boală (https://ms.gov.md/sites/default/files/legislatie/ordin_188_covid_19.pdf). În cadrul ședinței s-a menţionat și despre importanța respectării îndrumarului OMS din 27 februarie 2020, privind utilizarea echipamentului personal de protecţie pentru COVID-19.

Suplimentar, s-a dispus ca fiecare instituţie medicală să perfecteze şi să implementeze procedurile şi măsurile individuale de protecţie a personalului medical.

Medicii de familie au contactat călătorii cursei Milano-Chişinău, în conformitate cu fişele epidemiologice, explicându-le recomandările generale pentru protejarea sănătăţii şi importanţa aflării în carantină timp de 14 zile.

Directorii AMT-urilor şi spitalelor şi-au arătat îngrijorarea privind completarea necalitativă a fişelor epidemiologice. În acest context, Primăria municipiului Chişinău îndeamnă cetăţenii să completeze cu responsabilitate aceste fişe, indicând datele veridice.

De asemenea, Angela Cutasevici a dispus să fie asigurată comunicarea continuă între instituţiile medico-sanitare şi instituţiile de învăţământ pentru monitorizarea stării de sănătate a copiilor. Conducătorii instituţiilor medico-sanitare şi de învăţământ vor asigura:

1.     Efectuarea triajului epidemiologic matinal în instituţiile de învăţământ;

2.     Examinarea copiilor/elevilor cu manifestări suspecte, asigurându-se izolarea şi supravegherea acestora până la sosirea părinţilor/tutorelui sau ambulanţei;

3.     Interzicerea exercitării funcţiilor de serviciu de către personalul cu simptome de gripă sau infecţii acute ale căilor respiratorii;

4.     Crearea condiţiilor de igienă personală, inclusiv spălatul pe mâini cu apă şi săpun, utilizarea prosoapelor de unică folosinţă şi dezinfectanţilor;

5.     Profilaxia epidemiologică a gripei, infecţiilor acute ale căilor respiratorii şi la infecţia cu Coronavirus de tip nou în edificii;

6.     Informarea tuturor elevilor, angajaţilor şi părinţilor despre măsurile de prevenire a infecţiei cu Coronavirus de tip nou;

7.     În caz de apariţie a focarelor de gripă şi infecţii respiratorii acute în instituţiile de învăţământ se vor informa imediat Centrul de sănătate publică, Direcţia generală asistenţă socială şi sănătate, Direcţia generală educaţie, tineret şi sport.

Viceprimarul a atenționat despre respectarea cu strictețe a prevederilor Ordinului MECC nr.174 din 25.02.2020 prin care se interzice organizarea deplasărilor, călătoriilor elevilor, studenților și angajaților din instituţiile de învățământ în afara țării. În cazul întoarcerii din țările/regiunile unde circulă Coronavirusul de tip nou, se recomandă automonitorizarea stării de sănătate pe o perioadă de 14 zile, iar la apariția simptomelor clinice de infecție este obligatorie adresarea la medicul de familie. 

De asemenea, conducătorii instituţiilor educaționale și medico-sanitare se obligă să respecte ordinul comun al DGETS şi DGASS nr.45-b/314 din 18.02.2020 cu privire la profilaxia gripei, IACRS, SARI şi Coronavirusul de tip nou, precum şi ordinul DGETS nr.352 din 27.02.2020 cu privire la măsurile de precauţie în scopul asigurării securităţii, protecţiei vieţii şi sănătăţii copiilor, elevilor, tinerilor şi angajaţilor instituţiilor de învăţământ general din municipiul Chişinău.  

Pe această cale, Primăria municipiului Chişinău face apel către toţi călătorii care au fost în contact cu persoana căreia i s-a confirmat COVID-19 sau au intrat în contact cu persoane revenite din ţările afectate de acest virus, să comunice medicului de familie despre starea sănătăţii, să respecte igiena mâinilor şi igiena respiratorie.