04:03:08 29.03.2024
Stiri

O nouă ÎNTÂLNIRE între negociatorii PSRM – PD: Discuțiile s-ar fi ÎMPOTMOLIT. Dodon se plânge că „ACUM” încercă să-i „DETURNEZE” pe democrați de la semnarea acordului cu PSRM

Politică 09.03.2020 12:03 Vizualizări4216 Autor: Ziarul National
O nouă ÎNTÂLNIRE între negociatorii PSRM – PD: Discuțiile s-ar fi ÎMPOTMOLIT. Dodon se plânge că „ACUM” încercă să-i „DETURNEZE” pe democrați de la semnarea acordului cu PSRM


În ultimele zile au mai avut loc negocieri între PSRM – PD privind formarea unei coaliții de guvernare, anunță președintele Igor Dodon, care a afirmat astăzi că a fost informat de către lidera PSRM, Zinaida Greceanîi, despre ultimele evoluții ale procesului de negocieri dintre socialiști și democrați.

„În luna noiembrie, când a fost învestit Guvernul Chicu, spuneam că e unul minoritar, iar peste câteva luni trebuie să decidem ce facem mai departe. Acum avem un Guvern susținut, oficial, de 36 de deputați socialiști. Alte partide nu au desemnați în acest guvern reprezentanții săi. Cred că Guvernul minoritar nu poate activa prea mult, de aceea s-a ajuns în situația că trebuie luată o decizie. Sunt două soluții: continuă să activeze Guvernul minoritar sau alegeri anticipate. Dar este și a treia soluție – facem o majoritate parlamentară”, a spus astăzi Dodon.

Șeful statului menționează că i se pare corect faptul că au demarat discuțiile privind formarea unei coaliții de guvernare și împărțirea responsabilităților: „Dacă se ajunge la formalizarea unei coaliții, atunci avem o stabilitate pentru doi-trei ani. Dacă nu se ajungem, atunci trebuie să fim pregătiți de alegeri anticipate”.

Acesta a dezvăluit unde s-ar fi împotmolit discuțiile dintre PSRM – PD, deși în presă s-au strecurat deja și numele viitorilor miniștri propuși de PD.

„La această etapă se discută principiile acordului dintre PSRM – PD. Se discută două aspecte – politica internă (ce trebuie să facă Guvernul, ce reforme, legi etc.) și politica externă. Dacă se va ajunge la un acord în privința primei etape, ulterior se va discuta despre responsabilități în cadrul actului de guvernare, de ce minister este responsabil un partid… Eu înțeleg că la cea de-a doua etapă nu s-a ajuns. Discuțiile vor continua în timpul apropiat. În caz că se convine pe chestiunile discutate în cea de-a doua etapă, atunci se semnează acordul în care va fi scris totul despre politica internă, politica externă, despre responsabilitățile PSRM – PD. După asta, ei îmi înaintează mie, președintelui, miniștrii care trebuie retrași și cei propuși”, a punctat președintele.

Oficialul a fost întrebat de ce în câteva luni și-a schimbat la 180 de grade opinia despre PD, inclusiv despre persoanele care au aruncat curcani în curtea Președinției.

„Dar Maia Sandu, cu care am stat la masa de negocieri și pe care am numit-o premier nu a vrut să-mi dea mână aici, la etajul doi al Reședinței de Stat, în luna martie 2019. După aceea am stat la masă și i-am încredințat tot Guvernul, repet – tot Guvernul. Am mers înainte în interesul cetățenilor. Cât ține de PD, am spus că, dacă partidul se reformează, dacă pleacă unele persoane și ele au plecat… Înțeleg că în continuare se va reforma partidul… Dar care este alternativa? Alegeri parlamentare anticipate, altă alternativă nu este”, a explicat Dodon.

Șeful statului a mai adăugat că cei de la „ACUM” ar fi forțat o coaliție cu PD, iar acum, când văd că discuțiile între PSRM și democrați avansează, lansează în spațiul public idei că o astfel de coaliție ar fi nocivă pentru R. Moldova.

„Cei de pe dreapta, care fac declarații pipărate, că uite o alianță PSRM – PD… Păi voi, cu o săptămână în urmă, ați propus să faceți alianță cu PD. Analiștii voștri spun că Maia Sandu, dacă vrea să câștige prezidențialele, trebuie să facă coaliție cu PD. Noi nu facem mai mult decât am semnat cu „ACUM”. Acele elemente le propunem și celor din PD, dar nu acordarea întregului Guvern. Se va ajunge la o înțelegere, atunci se va semna. Dacă nu se va ajunge, atunci alegeri anticipate și criză politică”, a avertizat Dodon.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md