18:35:56 28.03.2024
Stiri

O întrebare pe care ți-ai pus-o și tu: Câte PERSOANE pot LOCUI, de fapt, pe Pământ

Știri 09.03.2020 13:01 Vizualizări1491 Autor: Ziarul National


O întrebare pe care ți-ai pus-o și tu: Câte PERSOANE pot LOCUI, de fapt, pe Pământ

Populaţia mondială este în continuă creştere, iar acest lucru nu este o surpriză, însă atunci când vine vorba de asigurarea resurselor naturale esenţiale existenţei umane, precum apă potabilă, terenuri fertile pentru producerea alimentelor, păduri şi surse de pescuit, se pune întrebarea câţi oameni ar putea locui pe Terra şi câţi ar putea suporta planeta?

Dezbaterile despre numărul de persoane care ar putea locui pe Terra sunt vechi de ani de zile. Cifrele înaintate sunt între 500 de milioane peste cifra de 7,5 miliarde de oameni, înregistrată în iunie 2019, şi pot ajunge la peste un trillion de indivizi care ar putea locui pe Terra.

Oamenii de ştiinţă nu au căzut de acord asupra numărului şi nici asupra celei mai corecte metode de a determina acest număr, din această cauză apar şi variaţiile mari. Există studii care spun că Pământul, la resursele pe care le are, nu ar putea suporta mai mult de două miliarde de persoane (cifră deja depăşită) şi unul singur care spune că pe Terra ar putea locui 1.024 de miliarde de oameni.

Cele mai multe studii (20 la număr) efectuate de specialişti în domeniu afirmă că Terra are o capacitate de cel puţin 8 miliarde de oameni, potrivit Science. Totodată, mulţi oameni de ştiinţă afirmă că ar putea trece mai multe secole până când Pământul îşi va atinge capacitatea în privinţa numărului de locuitori umani.

Un raport din iunie 2019 al Organizaţiei Naţiunilor Unite estimează că populaţia Terrei va ajunge până la 9,7 miliarde de oameni, până în 2050. La finalul secolului, pe Terra ar urma să locuiască 11 miliarde de oameni, dintre care nouă ţări vor fi răspunzătoare de peste jumătate din această creştere. ONU a nominalizat India, Nigeria, Pakistan, Congo, Etiopia, Tanzania, Indonezia, Egipt şi SUA. O surpriză este China, a cărei populaţie ar urma să scadă cu 2,2% până în 2050.

Profesorii Stephen Dovers (Fenner School of Environment and Society, Australian National University) şi Colin Butler (University of Canberra) afirmă că întrebarea care se ridică este legată de gradul de consumare a resurselor. Oamenii din întreaga lume consumă resursele în mod diferit. Spre exemplu, un american din clasa de mijloc consumă, în medie, de 3,3 ori mai multe alimente peste nivelul de subzistenţă şi de 250 de ori peste necesarul de apă. Astfel că, dacă toţi pământenii ar trăi precum un american din clasa medie, capacitatea Terrei nu ar fi mai mare de două miliarde de oameni.

Cei doi sunt de părere că dacă toţi oamenii ar consuma doar cât ar avea nevoie, atunci Pământul ar putea suporta mult mai mulţi oameni pentru o perioadă mare de timp. Aşa că ţine de fiecare dintre noi să nu consumăm mai mult decât avem nevoie şi să încercăm să ne reducem cât mai mult impactul asupra mediului înconjurător de care depindem cu toţii pentru a supravieţui ca specie.

Sursa: descopera.ro


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md