Linkuri accesibilitate

Coronavirus: Tiraspolul trimite testele la Chișinău


O mască de protecție uitată lângă Colosseum, Roma, Italia. 8 martie, 2020.
O mască de protecție uitată lângă Colosseum, Roma, Italia. 8 martie, 2020.

Patru pasageri ai cursei Wizz Air - cu care a venit sâmbătă femeia din Italia contaminată cu coronavirus de tip nou -, domiciliază în regiunea transnistreană, doi în Slobozia şi câte unul în Bender şi Dubăsari. Ei se află în carantină la domiciliu, după ce au fost vizitaţi de echipe de medici şi miliţieni, care le-au explicat ce presupune acest regim, anunţă site-urile din regiune. Până acum alte două paciente cu suspecţie de coronavirus din raioanele de est ale Republicii Moldova necontrolate de autorităţile constituţionale au trimis teste la Chişinău, care s-au dovedit a fi negative. Ce măsuri a luat administraţia de la Tiraspol pentru preîntâmpina răspândirea noului virus şi în ce măsură se află în contact cu cea de la Chişinău?

Coronavirus: Tiraspolul trimite testele la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:29 0:00
Link direct



Autorităţile din sănătate de la Chişinău spun că singura instituţie acreditată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii de a face teste în R. Moldova este Agenția Naţională de Sănătate Publică din Chişinău. Iar recomandările OMS sunt valabile în toată lumea, inclusiv pentru republica nerecunoscută de peste Nistru. Aşa se explică de ce în cazul celor două suspecţii din regiunea transnistreană probele au fost aduse în capitala moldoveană.

Aşa-zisul ministru de interne de la Tiraspol Ruslan Mova a declarat că situaţia în regiunea transnistreană este sub control şi că nu există motive de panică. „Suspecţilor le este verificată temperatura din patru în patru ore şi facem toate măsurile de carantină necesare. Le-am dat din rezervele MAI lămpi bactericide”, a precizat el.


Milițienei şi doctorii care i-au vizitat pe cei veniţi din Italia „le-au recomandat insistent să nu părăsească domiciliul şi să limiteze la maximum cercul persoanelor cu care intră în contact”.

Medicul reumatolog din Râbniţa Tatiana Fedoruk, care lucrează la spitalul Şodăneşti de peste Nistru, povesteşte că în oraşul din care provine a început o uşoară panică, lipsesc măștile de protecţie în farmacii. Frica de răspândire a noului virus este legată, spune ea, de gradul redus de cultură igienică a localnicilor şi de responsabilitate. Doctoriţa presupune că cei mai mulţi cetăţeni vin din Italia cu autobuzele şi microbuzele, nu se ştie cum sunt ei verificaţi la graniţă, iar odată ajunşi în satele şi oraşele lor ascund faptul că au venit din focare:

Centrul de sănătate Varnița
Centrul de sănătate Varnița


„Oamenii se tem că acum vor începe a veni foarte mulţi gastarbeiteri din Italia, care sunt mai ales din sate. Se tem că va începe o epidemie. Sigur că este o oarecare frică. Dacă ar fi aşa ca o persoană când vine dintr-un anumit focar să nu meargă pe la rude, atunci nu va fi nicio problemă. Anume de iresponsabilitate se tem cei mai mulţi. Aceste persoane nu înţeleg că trebuie să stea acasă în cele două săptămâni de incubare. Dacă fiecare ar fi mai conştient, nu ar exista această panică. Asta e problema noastră principală: oamenii noştri sunt neascultători, ei cred că se poate întâmpla cu oricine numai nu cu ei. Respectiv, aceşti oamenii vor apela la medici doar când vor fi bolnavi, tare, când va fi mai complicat de gestionat cazul lor”.


Despre măsuri de precauţie care ar reduce din panică vorbește şi medicul pediatru Tatiana Bacico din Bender, care activează la centrul medicilor de familie de la Varniţa. Lucrătorii medicali din localitatea Varniţa, deşi au la evidenţă oameni din Bender, dar şi alte localităţi controlate de Tiraspol, nu se deplasează la aceşti pacienții, doar îi consultă pe loc:

„Oamenii vorbesc despre asta. Noi lucrăm cu măşti pe faţă. Le spunem că dacă vin anumite persoane din Europa, din anumite regiuni, dacă au fost în contact cu astfel de oameni, să apeleze la noi. Nu am supravegheat până acum cazuri de acest fel şi încă nimeni nu a apelat la noi care să fi venit din Italia”.

Medicii spun că dacă este depistat la timp noul virus nu e mai grav decât cel sezonier. Specificul acestei infecții este perioada mai îndelungată de incubare, de 2-3 săptămâni, perioadă în care cei bolnavi ar fi bine să stea departe de rude, colegi, vecini.

Previous Next

XS
SM
MD
LG