(video) Cod portocaliu de coronavirus în RM: Persoanele, care au venit la bord cu femeia infectată, au interdicție de a părăsi țara. Chicu: Nimeni nu pleacă

Guvernul interzice persoanelor care au venit ieri din Italia, împreună cu persoana depistată pozitiv la coronavirus, să părăsească Republica Moldova. Prim-ministrul Ion Chicu a afirmat că este obligatoriu ca toți cei de pe cursa Wizzair W6 3796, Milano-Chișinău, să rămână acasă în carantină timp de 14 zile. Declarațiile vin după ce unii dintre pasageri au spus că au intenția să părăsească țara peste câteva zile.

Foto: UNIMEDIA

Cât ține de însăși persoana testată pozitiv, ministra Sănătății afirmă că starea acesteia este stabilă. Viorica Dumbrăveanu a mai adăugat că victima a fost internată în spital în Italia, însă aceasta, pe propria răspunedere s-a externat și a venit în Republica Moldova.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, Pavel Voicu, oamenii legii au indentificat o parte din pasageri. Unul dintre aceștia a plecat în zona transnitreană.

În cazul intituțiilor școlare, Ministerul Educației spune că încă nu este cazul ca să prelungească vacanța copiilor.

Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății, prezent la ședință, a declarat că Covid – 19 se transmite mai greu, în comparație cu gripa simplă, însă este mult mai puternic decât gripa.

Directorul ANSP, Nicolae Furtună, a vorbit despre cooperarea dintre autorități și cetățenii care revin în țară și responsabilitatea acestora de a introduce datele exacte la completarea fișelor epidemiologice standardizate. Acțiunile întreprinse de autorități vin să permită identificarea precoce a cazurilor de infecție și să prevină răspândirea virusului. A îndemnat să se renunțe la evenimentele în masă și să anunțe medicii imediat ce observă simptome de boli respiratorii.

Ion Chicu a rugat reprezentantul OMS să își expună opinia referitor la măsurile întreprinse și inițiativele abordate.

Igor Pokanevych a apreciat înalt nivelul de organizare a procesului de monitorizare a evoluției proceselor și a nivelului de implicare a echipei Executivului. Recomandările OMS nu includ restricționarea rutelor de transport, considerând că aceste măsuri nu sunt eficiente. Reprezentantul OMS a îndemnat să nu fie aplicate măsuri precum prelungirea vacanței și a propus ca celula de criză să continue monitorizarea evoluției și să fie întreprinse numai măsuri rațional argumentate. A confirmat importanța rolului surselor media în comunicarea referitoare la gestionarea situației, a chemat la abordare calmă și responsabilă.

Comisia a adoptat o hotărâre prin care se determină Riscul Înalt pentru populația RM privitor la importul și răspândirea infecției COVID-19 și a constatat gradul de alertă Cod portocaliu la nivel național. Comisia îndeamnă cetățenii să urmeze recomandările de protecție personală și să informeze medicii în cazul constatării simptomelor de boli respiratorii.


Pub