Comuna Budeşti ar putea deveni un centru municipal metodic pentru combaterea fenomenului de bullying în instituţiile de învăţământ

   2383

Fenomenul bullyingului, a abandonului şi absenteismului şcolar, au fost discutate vineri, 06 martie, a.c., în cadrul unei mese rotunde la Primăria municipiului Chişinău.

La eveniment au participat reprezentanţii comunei Kommun din Suedia, Ghanzi din Bostwana şi ai comunei Budeşti din municipiul Chişinău, care pe parcursul a trei ani au implementat un Proiect internaţional comun, cu scopul de a preveni şi combate fenomenul de bullying în instituţiile de învăţământ.

Primarul comunei Budeşti, Nina Costiuc, a menţionat că graţie acestui proiect rata absenteismului şi abandonului şcolar din localitatea suburbană a scăzut semnificativ.

La rândul său, viceprimarul municipiului Chişinău, Angela Cutasevici, a discutat cu administraţia localităţilor reprezentative despre posibilităţile de colaborare şi pe viitor, menţionând că fenomenul bullyingului şi absenteismul şcolar este o problemă globală.
,,Toţi copiii sunt importanţi, indiferent de etnie sau ţara în care trăiesc. Îmi exprim speranţa că, localitatea Budeşti ar putea deveni un centru municipal metodic pentru combaterea fenomenului abordat, iar experienţa acestei suburbii poate fi preluată de localităţile din ţară şi de peste hotare", a subliniat Angela Cutasevici.

În context reprezentanții din Suedia au menţionat că metodele de lucru cu elevii diferă de la o ţară la alta, dar dragostea cu care sunt trataţi elevii din Republica Moldova, ar putea deveni un bun exemplu pentru ei.

Pentru oaspeţii din Bostwana, vizita la Chişinău, de asemenea a reprezentat o oportunitate de a prelua bunele practici în organizarea procesului educaţional.
,,Este impresionant pentru că vă conduceţi de ideea - pentru educaţia unui copil este nevoie de un stat întreg. Vedem că în combaterea acestui fenomen este implicată întreaga comunitate: profesorii, medicii, poliţiştii, primarul. Noi suntem impresionaţi de managementul de calitate văzut aici", a conchis preşedintele consiliului districtului Ghanzi, Bostwana, Thato Tshwenezagae.

Menţionăm că Proiectul internaţional de prevenire a fenomenului bullyingului în instituţiile de învăţământ se înscrie în obiectivul global privind dreptul la educaţie, dar şi la obiectivul de asigurare a bunei guvernări şi este realizat în baza unui parteneriat trilateral, implementat de către 3 comune.

Proiectul este finanţat de Centrul Internaţional al Democraţiei Locale din Stockholm (ICLD).