Linkuri accesibilitate

UE caută soluții pentru „criza migranţilor” de la graniţa Turciei cu Grecia


Un asistent medical examinează migranții care au ajuns în Grecia din Turcia prin Marea Egee, 5 martie, 2020
Un asistent medical examinează migranții care au ajuns în Grecia din Turcia prin Marea Egee, 5 martie, 2020

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan merge luni la Bruxelles pentru discuții cu UE.

Este „inacceptabil” ca ţări din Uniunea Europeană să refuze să participe la primirea de solicitanţi de azil pentru a mai reduce povara de pe umerii unor state membre ca Grecia şi Italia”, a afirmat, într-un interviu pentru AFP, Comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos.

El urmează să participe joi, la Sofia, la o reuniune a miniştrilor de interne din statele membre consacrată în special reformei sistemului de azil în UE, blocată de peste un an din cauza disputelor provocate de ideea introducerii unor noi cote de primire în cazul unor viitoare sosiri masive de refugiaţi.


Țări, cum ar fi Polonia, Ungaria şi Cehia, care au refuzat să aplice cotele decise și în 2015, resping categoric orice primire obligatorie în viitor, preferând să îşi exprime solidaritatea printr-un ajutor financiar. „Trebuie să împărţim totul în mod proporţional”,susține însă comisarul pentru migrație.

Trebuie să împărţim totul în mod proporţional...

„Nu criza economică a pus în pericol proiectul european (...), ci în principal criza imigranţilor şi refugiaţilor, deoarece este direct legată de principiile şi valorile pe care se bazează Europa”, a mai spus Dimitris Avramopoulos.

Acordul dintre Uniunea Europeană şi Turcia privind migraţia este valid şi „pe deplin pus în aplicare'', a declarat sâmbătă, 7 martie, premierul bulgar Boiko Boriso, pe fundalul tensiunilor care cresc la granița turco-elenă, unde s-au adunat mii de migranți care vor să intre în UE. La distanţă de câţiva kilometri de locul unde începe secţiunea bulgară a graniţei sud-estice a Uniunii Europene.

Boiko Borisov
Boiko Borisov

Borisov a dat asigurări că Bulgaria a luat măsurile necesare încă după criza din 2015, așa că presiunea migranţilor care încearcă să pătrundă „este egală cu zero”.

În Turcia se află aproape 4 milioane de migranți și refugiați, majoritatea din Siria, Afganistan, Yemen dar și alte zone de conflict din lume. Prin acordul din 2016 cu Uniunea Europeană, Ankara s-a angajat să stăvilească valul migrator în schimbul unui ajutor financiar substanțial. Considerând acest ajutor insuficient şi dorind să exercite presiuni asupra UE să susţină Turcia în conflictul sirian, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a deschis frontierele către Europa, săptămâna trecută. De atunci, mii de migranţi se deplasează spre graniţa greco-turcă.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan merge luni la Bruxelles pentru discuții cu UE privind, se pare, criza migranţilor la graniţa Turciei cu Grecia. Presa oficială turcă nu a precizat cu cine se va întâlni Erdogan.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG