/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Femeia infectată cu noul coronavirus, internată la Spitalul Republican. Personalul medical este revoltat. Explicațiile directorului instituției

missing
08 martie 2020, ora 13:06

UPDATE 14:30: Ministerul Sănătății precizează că pacienta a fost internată primar în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, dar odată cu agravarea stării de sănătate, aceasta a fost transferată în secția Reanimare și terapie intensivă a Spitalului Republican.

„Pacienta este izolată în boxa de reanimare. Tot personalul medical care acordă asistență medicală pacientei este echipat cu echipament de protecție individuală. Intrarea în secția reanimare este securizată și separată. Medicii din SCR au fost instruiți suplimentar la capitolul control al infecțiilor și managementul clinic al pacientului cu COVID-19”, se spune într-un comunicat emis de minister.

Femeia infectată cu noul coronavirus, care a ajuns ieri în R. Moldova cu o cursă avia Milano-Chișinău, nu a fost internată la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, unde au fost amenajate boxe speciale pentru astfel de bolnavi, dar la Spitalul Republican „Timofei Moșneaga”.

Angajații instituției medicale, care lucrează în secția în care a fost internată femeia, sunt indignați că pacienta a fost adusă aici și sunt supuși riscului atât ei, cât și alți pacienți care sunt internați.

Femeia diagnosticată cu Covid 19 a fost plasată la spitalul „Timotei Mosneaga”, etajul 14, secția terapie intensivă, hirurgie sceptică, unde nu sunt condiții pentru așa bolnavi. În secție se află și alți pacienți care nu au corona virus – ventilare comună, personalul medical de acolo este foarte revoltat. Autoritățile promiteau că bolnavii cu Covid 19 vor fi plasați la spitalul de boli infecțioase”, se spune într-un mesaj trimis la adresa redacției noastre.

Contactat telefonic, directorul Spitalului Republican, Anatol Ciubotaru, a confirmat că femeia se află în instituția medicală pe care o conduce, dar dă asigurări că situația este sub control, femeia se simte mai bine și nu există niciun risc pentru personalul sau pacienții din secție, fiind luate măsurile necesare de securitate.

Încă trei săptămâni în urmă, când am discutat aituația la minister, s-a făcut un plan care instituție medicală și ce pacienți va prelua în caz de necesitate. Decizia de a aduce această femeie la noi a fost luată de reanimatologi, pentru că e obeză și cu diabet zaharat și erau riscuri, iar la noi e cel mai dotat spital. Acum starea ei e stabilă, respiră de sine stătător, vorbește.

Nimeni nu este în pericol. Avem costume de protecție, dezinfectanții necesari, care sunt pulverizați la fiecare jumătate de oră. Nu avem nicio problemă. Este utilaj, medicamente, tot este”, ne-a spus directorul spitalului.

Anatol Ciubotaru afirmă că se așteaptă ca în spitalul pe care îl conduce să fie aduși cei mai mulți pacienți, dacă noul coronavirus se va răspândi în R. Moldova, pentru că Spitalul Republican „Timofei Moșneag” este cel mai dotat din R. Moldova și va prelua bolnavii în stare mai gravă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram