Criza chineză lovește dur Kremlinul; O nouă durere de cap pentru Putin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Legătura ruso-chineză va fi supusă primului test important la începutul lunii viitoare, când Vladimir Putin se va deplasa într-o vizită oficială la Beijing.

Criza pieței de capital din China și scăderea dramatică a prețului petrolului și gazelor îl fac pe președintele rus să își revizuiască atent parteneriatul economic dezvoltat cu Beijingul, relatează agenția Bloomberg.

Afaceri complicate

La mijlocul acestei luni, reprezentanții Gazprom încă mai trăgeau speranțe că pot încheia un al doilea contract de livrare a gazelor naturale pe piața din China.

Beijingul a spulberat din start acest vis, Ling Ji, directorul pe zona Eurasiatică din cadrul Ministerului Comerțului din China, declarând pentru agenția Interfax că subiectul nu va fi abordat în cadrul discuțiilor cu liderul de la Kremlin.

Un acord ruso-chinez pe această temă ar fi făcut din China cea mai mare piață de desfacere pentru Gazprom, dar în acest moment Beijingul se confruntă cu o economie afectată de supracapacitate industrială, o criză în sectorul imobiliar și o volatilitate în creștere pe piață de capital.

„Nu este un mediu propice pentru încheierea unui alt contract de livrare a gazelor naturale”, crede Keun-Wook Paik, cercetător în cadrul Institutului de Studii Energetice Oxford din Londra.

Cu fața la răsărit

În 2014, după aproape un deceniu de negocieri, Putin a încheiat primul său contract de livrare a gazelor naturale pe piața din China.

Afacerea a fost considerată, la acel moment, drept un nou pas în dezvoltarea relațiilor economice dintre cel mai mare exportator de energie și cel mai mare consumator de pe piața globală.

Acordul semnat de Putin și președintele Xi Jinping a venit și ca urmare a deteriorării relațiilor dintre Moscova și țările Occidentale pe tema amestecului Rusiei în criza din Ucraina.

În noiembrie, cele două părți au semnat un contract cadru de livrare a gazelor pentru 30 de ani, prin care Rusia se angajează să livreze o cantitate anuală suplimentară de 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe piața din China.

Aceasta în afara unui contract inițial care asigură o livrare de 38 de miliarde metri cubi de gaze începând cu 2019.

Putin a apreciat valoarea primului contract la 400 de miliarde de dolari, în bază prețului petrolului de la acea dată.

De atunci însă, prețul petrolului Brent a scăzut de la 102 dolari/baril la o valoare sub 46 de dolari, ceea ce reduce considerabil și suma pe care Gazprom o va încasa din afacerea derulată în China.

Riscuri majore

Peste toate se adaugă o schimbare a managerilor din fruntea companiilor energetice din China și o cruciadă anti-corupție declanșată de Beijing, fapt care amână semnarea celui de-al doilea contract de livrare a gazelor naturale din Rusia.

„Noii oficiali nu se arată dispuși să semneze înțelegeri riscante, iar o afacere cu Rusia, în acest moment, este extrem de riscantă.

Aceasta ca urmare a sancțiunilor dictate de Occident, a deprecierii rublei și a schimbărilor constante în regimul fiscal”, explică Alexander Gabuev, analist al Centrului Carnegie din Moscova.

Chiar dacă o relație politică cu Rusia se poate dovedi avantajoasă pentru președintele Xi Jinping, acesta nu va risca să sacrifice economia Chinei de dragul unei alianțe cu Putin.

Inclusiv ambasadorul Rusiei în China, Andrei Denisov, crede că un alt acord semnat în timpul vizitei de peste o săptămână nu va fi decât „un cadou nesperat”, în acest context, negocierile pentru semnarea celui de-al doilea contract de livrare a gazelor  rusești pe piața chineză urmând să rămână în discuție pe o perioadă mai lungă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...