Un miliard de telefoane cu Android, vulnerabile la atacurile hackerilor! Cum îți pot fi furate datele

Un miliard de telefoane care rulează Android sunt în pericol, iar datele utilizatorilor pot ajunge pe mâinile hackerilor, avertizează specialiștii unui grup din Marea Britanie, citați de playtech.ro.

Foto: playtech.ro

Trăim într-o lume digitală și avem o serie de beneficii de pe urma revoluției tehnologice. Dar, la pachet cu beneficiile, vin și riscurile de securitate. Trebuie să-ți asumi, oarecum, că atunci când deții un telefon, un laptop, o boxă inteligentă sau orice alt dispozitiv din zona te expui și la anumite riscuri.

Specialiștii constată că, pe măsură ce tehnologia avansează, la fel se întâmplă și cu metodele hackerilor. Devin mai sofisticate, se adaptează. Un avertisment în acest sens vine de la un grup britanic ce se ocupă de protecția consumatorilor. Se numește Which și atrage atenția că peste un miliard de dispozitive cu Android sunt vulnerabile la atacurile hackerilor.

Telefoane cu Android, vulnerabile

Peste un miliard de dispozitive Android din întreaga lume sunt vulnerabile la atacurile hackerilor, susține grupul care a venit cu această cercetare. Motivul e simplu: sunt multe modele care nu mai acceptă actualizări de securitate și protecție încorporată. Asta înseamnă că datele personale sunt expuse în special în fața atacurilor de tip malware, adică acele atacuri în urma cărora ți se fură anumite date sensibile și hackerii trimit cereri de răscumpărare. Trebuie să le plătești o sumă de bani pentru a-ți recupera datele. De precizat însă că e vorba de telefoanele vechi.

Astfel, dacă mai deții, din întâmplare, un telefon Android lansat în 2012 sau mai devreme ar trebui să-ți iei niște măsuri de precauție. E valabil pentru orice dispozitiv vechi, care nu mai primește update-uri. La versiunile Android lansate în ultimii cinci ani (de la Android 5.0 până la versiunea 10.0), Google a depus mai multe eforturi pentru a îmbunătăți securitatea și confidențialitatea, pentru a oferi utilizatorului protecție, transparență și control asupra datelor lor.

Conform cifrelor din 2019 ale Google, există peste 2,5 miliarde de dispozitive Android active în lume. Aproape jumătate dintre ele pot cădea victime ale hackerilor.

Google a prezentat datele în mai 2019, atunci când spunea că 42,1% dintre utilizatorii activi Android din întreaga lume au versiunea 6.0 sau anterioară: Marshmallow (2015), Lollipop (2014), KitKat (2013), Jellybean (2012), Ice Cream Sandwich (2011) și Gingerbread (2010).


Pub