Studiu: Durata votării în Moldova este cu două ore mai mare decât în alte țări europene, dar nu și mai eficientă

Durata votării în Republica Moldova este cu două ore mai mare decât media europeană și nu este justificată, având în vedere că în primele ore de la deschiderea secțiilor, precum și înainte de închidere, fluxul de alegători este foarte mic. Concluziile vin în urma unui studiu realizat de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, care a propus și câteva scenarii și soluții în privința eficientizării procesului de vot.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit autorilor studiului, durata mare a procesului de votare creează și alte dificultăți, în special surmenajul funcționarilor electorali. Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral a prezentat și experiența internațională în acest domeniu, iar experții CICDE recomandă reducerea timpului de votare cu două ore, fapt ce nu ar afecta alegătorii.

Studiul denotă că durata procesului de votare în Republica Moldova – de 14 ore (de la 07.00 până la 21.00) este cu două ore mai mare decât media europeană. Procesul de vot durează mai mult doar în Italia și Marea Britanie, în timp ce în alte țări, acesta este de până la 12 ore.

CICDE consideră oportună reducerea timpului de vot cu două ore. În acest sens, autorii au elaborat trei scenarii: deschiderea secțiilor cu două ore mai târziu, închiderea secțiilor cu două ore mai devreme și deschiderea cu o oră mai târziu și închiderea cu o oră mai devreme. Autorii consideră drept cele mai potrivite ultimele două scenarii, întrucât la prima și ultima oră se atestă un număr mic de alegători. Studiul arată că la ultimele scrutine, în perioadele respective au votat mai puțin de 70.000 de alegători.

„Durata timpului efectiv de votare în reglementarea actuală (14 ore) este prea mare și nu este justificată. Scurtarea acesteia cu două ore se încadrează în practica internațională și ar avea o serie de avantaje pentru administrarea electorală și alți actori electorali, fără să genereze efecte negative majore”, concluzionează autorii studiului.


Pub