Ion Chicu, despre coronavirus: Cazuri vor fi, cum sunt și în alte țări, dar suntem pregătiți

Premierul Ion Chicu susține că este o chestiune de timp până coronavirsul va ajunge și în Moldova, așa cum a ajuns în toate țările din apropiere și în care locuiesc sau activează mulți moldoveni. Totuși, țara noastră este pregătită în acest sens, iar motive de panică nu există, a dat asigurări șeful Guvernului, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Foto: UNIMEDIA

„Până când nu avem niciun caz depisat, asta însă nu înseamnă că la noi nu o să apară pacienți cu această boală. Eu cred că este o chestie de timp, este și în România, și Ucraina și Rusia raportează, dar considerând faptul că avem mulți cetățeni de ai noștri în Italia, care revin acasă, eu cred că un asemenea scenariu are un grad de probabilitate foarte mare și nu vreau să mă aventurez să dau un termen de timp, o săptămână sau chiar zece zile sau chiar mai puțin, cred că o să fie cazuri, cum sunt și în alte țări”, a declarat Ion Chicu.

Totuși, premierul susține că autoritățile sunt pregătite pentru un astfel de scenariu: „Este important ca să fim pregătiți pentru aceasta. Noi întreprindem toate măsurile, avem la Spitalul de Boli Infecțioase Toma Ciorbă pregătite saloane, medicii sunt instruiți. În caz de necesitate, în foarte puțin timp putem aloca și alte spații în alte spitale”.

Totodată, Chicu este de părere că nu există motive pentru care oamenii să intre în panică: „Chiar și în Italia, dacă în primele zile a fost o panică totală, rafturile magazinelor golite și așa mai departe, până la urmă, situația se stabilizează, se iau măsurile necesare. E bine că nu am avut cazuri până acum și am avut timp să ne pregătim”.

„Motive de îngrijorare există, de panică - nu, cazuri pot fi Fac apel către toți, nu trebuie de provocat panică”, a concluzionat prim-ministrul.

În același context, Chicu a menționat că se așteaptă o scădere a numărului de conaționali care revin acasă de sărbători, dar și a numărului de turiști în țară, dar și în regiune și în lume, ceea ce va afecta și economia națională și mondială.

Astăzi, ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a dispus extinderea procesului de completare a fișelor epidemiologice la nivelul tuturor statelor cu transmitere locală din care revin cetățenii Republicii Moldova, în scopul monitorizării eficiente a situației epidemiologice și reducerii riscurilor de răspândire a cazurilor de infecție prin Coronavirus de tip nou, pe teritoriul țării.

În ultimele 24 de ore, numărul persoanelor pe sensul de intrare în Republica Moldova a constituit 23.956 de persoane, dintre care 2.531 au venit în țară pe cale aeriană. Din Italia au revenit 275 persoane. Totodată, au fost completate 875 de fișe epidemiologice și realizate 3.760 de teste de termometrie.


Pub