Procurorul General a semnat un decret privind suspendarea executării pedepsei cu închisoarea în unul dintre cele 38 de dosare instrumentate politic

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a semnat ieri un decret privind suspendarea executării pedepsei cu închisoarea de către Olga Pungă, una dintre persoanele pe numele cărora ar fi fost deschis dosare penale instrumentate pe motive politice, pe vremea lui Vlad Plahotniuc. Despre aceasta a anunțat activistul Pavel Grigorciuc. Așa cum declarase șeful PG în cadrul Adunării Generale a Procurorilor, de pe 28 februarie, femeia se află în detenție de trei ani, fiind condamnată la 8,5 ani închisoare, cu executare, din cauza unei calificări greșite a infracțiunii.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit lui Grigorciuc, Alexandr Stoianoglo a transmis decretul ministrului Justiției, astfel încât Olga Pungă să fie eliberată cât mai curând posibil. Fadei Nagacevschi a anunțat că este necesară și decizia instanței pentru ca femeia să iasă la libertate, însă a promis că documentele vor fi trimise instanței luni, pentru a urgenta procesul.

Activistul susține că regimul lui Plahotniuc, cu ajutorul procurorilor anticorupție, și în special al Adrianei Bețișor, a băgat-o pe Olga după gratii doar pentru că ar fi refuzat să depună mărturii false împotriva unuia dintre concurenții de afaceri ai oligarhului.

Dosarul Olgăi Pungă figurează în lista celor 38 de dosare penale, care ar fi fost instrumentate pe motive politice și care urmează a fi evaluate de un Grup de control și monitorizare, creat la indicația lui Alexandr Stoianoglo.

Grupul de control și monitorizare, format din 6 procurori, urmează să evalueze și să prezinte rapoarte pe marginea fiecărei cauze penale, incluse în listă, aflate atât la faza de urmărire penală, cât și în cea judiciară sau, după caz, de executare. Ulterior, informațiile vor fi dezbătute și analizate de conducerea Procuraturii, împreună cu procurorii de caz. În cazul în care vor fi stabilite abateri grave de la lege la intentarea și instrumentarea acestor cauze penale, vor fi luate măsurile legale în consecință.

Totodată, procurorul general a decis să antreneze avocații persoanelor care se pretind a fi persecutate politic în evaluarea celor 38 de dosare, prezumat instrumentate pe motive politice. Alexandr Stoianoglo a solicitat avocaților să-i prezinte o informație sintetizată cu expunerea tuturor argumentelor și probelor care ar confirma pretinsa urmărire politică și pretinsele încălcări de lege, admise de organul de urmărire penală, procurori, judecători și alte aspecte relevante ce țin de administrarea, analiza și aprecierea probelor pe caz și care ar putea răsturna poziția, și concluziile procurorului, expuse în rechizitoriu.

Luni se împlinesc 100 de zile de când Alexandr Stoianoglo a fost numit procuror general.


Pub