Premierul Ion Chicu s-a întâlnit cu reprezentanți ai 11 organizații de veterani, la Consiliul Național al acestora

Prim-ministrul Ion Chicu a participat, astăzi, la şedința Consiliului Național pentru problemele veteranilor, la care au fost prezenți și reprezentanți ai 11 organizații de veterani, precum și peste 150 de oameni din toate raioanele țării.

Foto: gov.md

În cadrul ședinței au fost abordate problemele confruntate de veterani, printre care accesul la servicii medicale, la tratament balneosanatorial, problema asigurării medicale a veteranilor neangajați în câmpul muncii, etc.

De asemenea, s-a pus în discuție eficiența activității Consiliului pentru problemele veteranilor pe lângă prim-ministru și oportunitatea creării unei structuri în cadrul Guvernului, preocupate doar de problemele veteranilor.

Cei prezenți au condamnat comportamentul abordat de unii dintre participanții la acțiunile din data de 2 martie, menționând că un comportament violent nu îi reprezintă.

Premierul a vorbit despre măsurile întreprinse de Executiv pentru susținerea veteranilor, printre care aprobarea proiectului de lege ce prevede acordarea poliței medicale gratuite veteranilor neangajați în câmpul muncii. Totodată, fost dublată mărimea indemnizațiilor pentru văduvele veteranilor și mărite alocațiile pentru serviciile medicale.

„Soluționăm problemele în măsura posibilităților. Încasările la buget, în perioada ianuarie-februarie 2020, sunt cu 1,2 miliarde mai mari decât în perioada similară a anului 2019. În special, au crescut încasările Serviciului Vamal - cu 25% mai mult comparativ cu 2019. Aceşti bani ne vor permite soluționarea mai multor probleme sociale, inclusiv ale veteranilor. Am alocat suplimentar 174 milioane de lei pentru majorările indemnizațiilor. În prima etapă, plățile vor creşte de la 100 la 300 de lei. Până la sfârşitul anului vom ajunge la 500 de lei”, a punctat premierul.

La 2 martie, mai mulți veterani de război au organizat un protest masiv în Piața Marii Adunări Naționale, solicitând demisia Guvernului Chicu, a președintelui Igor Dodon și a președintei Parlamentului, Zinaida Greneanîi, după ce ministrul de Externe Aureliu Ciocoi a făcut o declarație privind implicarea forțelor ruse „care au oprit vărsările de sânge în Războiul de pe Nistru.”


Pub