Sergiu Litvinenco, despre decizia privind neînceperea urmăririi penale în dosarul finanțării PSRM: „Stoianoglo își răsplătește stăpânul”

Crina Dumitriu
07/03/2020

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco susține că prin decizia de neîncepere a urmăririi penale în dosarul finanțării Partidului Socialiștilor cu bani din Rusia, procurorul general Alexandr Stoianoglo a arătat că „este în subordinea lui Igor Dodon”.   

„Aflăm că procuratura a decis neînceperea urmăririi penale în cazul finanțării ilegale a PSRM. Adică, cum se spune la noi, „tăt normal și conform legislației”. Iată că ceea de ce ne-am temut cel mai mult s-a întâmplat – încet, dar sigur Alexandr Stoianoglo și-a dat arama pe față. Că este subordonat lui Igor Dodon… Acum e clar de ce a insistat Igor Dodon pe candidatura lui Stoianoglo chiar și cu prețul demiterii unui guvern reformator și credibil atât pe intern cât și pe extern”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook. 

„Diferența dintre procuratura de pe timpul lui Stoianoglo și cea de pe timpul lui Harunjen este că primul își mai cere scuze din când în când de la oamenii pe care predecesorul său i-a hărțuit. Astăzi am mai aflat o diferență – pe timpul mandatului lui Harunjen în zilele de vineri seara se deschideau dosarele penale împotriva opoziției. Pe timpul lui Stoianoglo, vineri seara se închid dosarele penale împotriva puterii! În fond, tot acolo suntem…”, a mai scris deputatul. 

Procuratura Anticorupție a dispus vineri neînceperea urmăririi penale pe faptul pretinsei finanțări ilegale a PSRM, pe motiv că fapta nu întrunește elementele constitutive ale infracțiunii. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, „în cadrul investigațiilor nu au fost administrate careva probe care ar fi servit la constatarea unei bănuieli rezonabile cu privire la comiterea acestei sau unei alte infracțiuni”.

Dosarul privind finanțarea ilegală a PSRM a fost pornit în baza unei înregistrări video de la negocierile dintre Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, în iunie 2019. Ulterior, dosarul a fost suspendat în baza unei ordonanțe emise de către procurorul Alexandru Cernei, după formarea alianței dintre PSRM și blocul ACUM, pe motivul lipsei componenței de infracțiune.

Investigațiile în dosarul finanțării PSRM au fost reluate la 26 noiembrie 2019, printr-o ordonanță a șefului de atunci al Procuraturii Anticorupție. La 2 decembrie 2019, Viorel Morari a ordonat conexarea dosarului privind finanțarea externă a Partidului Socialiștilor cu un alt dosar în care mai mulți fruntași socialiști sunt bănuiți de spălarea banilor în proporții deosebit de mari. La începutul lunii decembrie 2019, Viorel Morari a fost suspendat din funcție, după ce pe numele a fost pornit un dosar penal, pentru abuz în serviciu. Procurorul a legat aceste acțiuni, dar și arestul său, de reluarea dosarului finanțării PSRM.    

Crina Dumitriu
07/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii