‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
4.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleGheorghe Malcoci: Dacă fiecare din noi ar cumpăra produse de la fermierii autohtoni, nu...

Gheorghe Malcoci: Dacă fiecare din noi ar cumpăra produse de la fermierii autohtoni, nu am mai avea nevoie de exporturi

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

„Pentru a fi fericit, ai nevoie ca familia să-ți fie alături, iar pentru a produce – ai nevoie de soare”, așa a început a povesti istoria sa Gheorghe Malcoci, care deja de ani buni și-a transformat grădina într-o afacere de familie.

Având o seră, suficient timp și dorința de a face ceva frumos, producătorul a reușit să cucerească inimile moldovenilor de peste hotare, și nu doar, cu fructe și legume uscate, pentru că, susține el, „doar așa poți să duci o particică de Moldovă peste hotare”.

„Ideea asta de a usca fructe nu-mi dădea pace încă din 91. Pe atunci, uscătorii erau foarte puține în zona de centru, doar la Cojușna, acolo erau uscate prune. Timpul a trecut, iar când am ajuns să fiu pensionar îmi doream să mă ocup cu ceva apecial, nu sunt persoana care să se plângă că pensia e mică și să nu fac nimic. Aveam sere în care deja nu mai puteam lucra și am decis una să o utilizez pentru uscarea fructelor și legumelor. Am reutilat-o și de ani buni tot caut tehnologii și metode mai bune. Pentru a usca ceva, avem nevoie doar de soare și vânt, iar pe astea ne le-a dat Domnul în cantități suficiente”, povestește Gheorghe Malcoci.

Fiecare fruct e deosebit, pentru a usca fructele unei anumite specii este nevoie de câteva zile, iar pentru altele chiar săptămâni.

„De ani buni tot încerc câte ceva și de fiecare dată este ceva nou de învățat. Fiecare fruct are specificul său: din 11 kilograme de piersici obții un kilogram de fructe uscate, struguri avem nevoie vreo 6-7 kilograme, iar pentru a usca pepene verde, ardei, roșii, castravete sunt necesare circa 20-24 de kilograme de materie primă proaspătă”.

Chiar dacă pare mult, Gheorghe Malcoci susține că mai degrabă e rentabil și eficient, mai ales dacă consumatorii se află la câteva mii de kilometri distanță.

„Avem un milion de oameni de-ai noștri peste hotare, cărora le este dor de casă, de tot ce este crescut în Moldova. Hai că, poate nu pentru toți, dar la o sută de mii la sigur putem să le transmitem câte ceva. În fiecare sat de-ar fi măcar câte o uscătorie și afaceri de familie am putea aproviziona toți moldovenii noștri cu ceea ce avem noi bun aici, acasă, iar lor, acolo, le lipsește atât de mult. Putem să ducem o parte din Moldova peste hotare. Dacă fiecare din noi ar aprecia munca altuia, ar cumpăra produse de la producătorii noștri, nu am mai avea nevoie de exporturi în țări necunoscute”.

Anul trecut fructele și legumele lui Gheorghe Malcoci au ajuns tocmai în Canada, „tot la ai noștri”.

„Anul trecut pentru prima dată am uscat gogoșari la comandă. Uscam fructe și legume, le puneam în caserole și  le vindeam în Canada, datorită unei fete de la noi. Acestea ajungeau în restaurantul unui moldovean de-al nostru care de peste 20 de ani locuiește acolo. Acesta chiar a fost la noi să vadă cum producem și a solicitat gogoșari uscați. Sunt multe aspecte pe care până nu le încerci, nu le cunoști. Așa, am încercat multe să văd cum se usucă corect gogoșarii, până la urmă, am reușit. Am uscat măceșe, cartofi, cireșe, gutui, fructe pentru ceai, practic, le-am încercat pe toate. Uscând lent, toate vitaminele se păstrează și totul e foarte gustos, iar cheltuielile sunt minime, căi avem nevoie doar de soare”.

‹ adv ›

Procesele de condiționare se realizează manual, iar aceasta ia mult prea mult timp.

„Am putea majora productivitatea de 2-3 ori, însă nu avem utilaje cu care să facem mai ușoară munca manuală. Piersicul, spre exemplu, din cauza perișorilor trebuie ținut 15-20 minute în apă, iar apoi trebuie ros, altfel, când se usucă nu arată bine. Luasem de la un prieten prune anul trecut, iar de la frate struguri Codreanca și Chihlimbarii, în rest cresc totul singur. Se dă la uscat și bostanul, și roșia, și castrevetele, și chiar pepenele verde. Vindem peste tot, participăm la toate expozițiile și târgurile care sunt. Alții vin și cumpără de acasă. Astfel reușesc să fac bani de cheltuială”.

Gheorghe Malcoci susține că producătorii mici ajung a fi apreciați datorită calității, altfel te pierzi printre sumedenia de produse frumos ambalate și, deseori, fără gust. Totodată, acesta se consideră un om cu adevărat bogat, chiar dacă nu a reușit să câștige milioane.

„Dacă nu poți produce mult, n-o face, dar ia și produce calitativ, asta foarte mulți apreciază. ..știți, eu am înțeles un lucru: nu este bogat cel ce are mulți bani, este bogat cel ce este mulțumit de ceea ce are. Eu sunt mulțumit, mai ales că și copii mei sunt alături, acasă. O fată crește flori și legume, alta e producător artizanal, fiul lucrează într-o companie de tehnică, iar eu, când știu că ei sunt alături, nu-mi mai doresc nimic altceva”.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›