Moțiunea în domeniul politicii externe, prezentată în Parlament. Documentul urmează să fie examinat in decurs de 14 zile

O moțiune în domeniul politicii externe a Republicii Moldova a fost prezentată astăzi plenului Parlamentului. Documentul a fost semnat de către deputații din Platforma DA și Partidul Acțiune și Solidaritate și critică diplomația moldovenească, „afectată dramatic de factorul politic, care a deraiat de la făgașul firesc al integrării europene”.

Foto: UNIMEDIA

„Obiectivele strategice de altă dată, integrarea european și valorificarea posibilităților economice sunt compromise cu politici conjuncturale și ideologice. S-a procedat la diverse acțiuni care doar mimează integrarea europeană. Toate acestea au condus la degradarea în domeniul drepturilor omului, democrației, statului de drept.

Din păcate, diplomația moldovenească este ostatica acestor procese politice. Politica externă este folosită ca instrument ideologizat de compromitere a valorilor europene”, a declarat, de la tribuna centrală, deputatul Platforma DA, Dinu Plîngău.

Deputații au solicitat „formalizarea și prezentarea unei poziții clare a Guvernului privind războiul ruso-moldovenesc din 1992. Dinamizarea discuțiilor în formatul 5+2, privind retragerea trupelor rusești și a munițiilor rusești din stânga Nistrului, prezentarea unei agende clare de realizare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și a unui plan concret de promovare a intereselor economice ale țării”.

Moțiunea a fost transmisă Comisiei Juridice pentru discuții. În 14 zile aceasta urmează să fie dezbătută în plenul Legislativului.

Opoziția parlamentară a mai avut o tentativă de a înainta o moțiune simplă în dom,eniul politicii externe, docuemtnul însă nu a fost admis în procedură legislativă. PAS și Platforma DA criticau atunci declarația ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, potrivit căruia „Rusia a intervenit în confloictul de pe Nistru pentru a opri vărsările de sânge”. Ulterior, Ciocoi a spus că fraza sa a fost interpretată eronat.


Pub