Pagina oficială a Municipiului Chișinău
  • Prima
  • /
  • Astăzi în oraș!
  • /
  • Comunicate de presă
  • /
  • Proiectul privind reînnoirea materialului rulant al Î.M. „Parcul urban de Autobuze", cu unităţi noi de transport nu a fost aprobat de Consiliul municipal Chișinău

Proiectul privind reînnoirea materialului rulant al Î.M. „Parcul urban de Autobuze", cu unităţi noi de transport nu a fost aprobat de Consiliul municipal Chișinău

   2336

Consiliul municipal Chișinău nu a susținut proiectul deciziei de inițiere a negocierilor de către municipalitate în vederea achiziționării unui lot de autobuze noi din Belarus. Subiectul privind reînnoirea materialului rulant al Î.M. Parcul urban de Autobuze a fost dezbătut în cadrul ședinței Consiliului municipal Chișinău de joi, 5 martie 2020.

Proiectul a fost propus de primarul general, Ion Ceban şi presupune iniţierea achiziționării de către municipalitate a unui lot de 100 autobuze noi din Belarus, care vor fi asamblate la Chişinău.

Potrivit lui Ion Ceban, aleșii locali urmau să delege împuterniciri executivului pentru a începe acest proces, iar negocierile cu partea finanțatoare cât şi cu producătorul de autobuze vor începe după avizul comisiilor de specialitate. ,,Noi astăzi nu am propus votarea deciziei de cumpărare și creditare a autobuzelor, ci inițierea delegării către executiv a posibilității de a negocia şi a rezolva problema asigurării cu transport public a locuitorilor capitalei", a menționat primarul general.

Edilul capitalei a comunicat că proiectul de decizie care va conține mai multe amendamente propuse de reprezentanții fracțiunilor din CMC, va fi inclus repetat, pe ordinea de zi a ședinței forului deliberativ din 10 martie, curent.

Potrivit documentului, Primăria Chișinău își propune soluționarea problemei privind asigurarea cu transport public a municipiului, prin achiziționarea unităților de transport din Belarus, care vor fi asamblate la Chișinău și prevede o procedură de creditare pe 5 ani, cu dobânda de 8% în lei, dar cu compensarea din partea părții beloruse a 3,66% a acestui credit.

E de menționat că Republica Moldova are în prezent semnat un acord cu partea belorusă, care prevede scutiri de TVA la un contract de achiziție direct cu uzina producătoare.