Ştiri

Sursa imaginii: ziare.com

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

06 Mar. 2020 / 12:58

Un nou mod de alocare a profitului BNM la venitul bugetului de stat, votat în lectură finală

Un nou mod de alocare a profitului disponibil pentru distribuire al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) la venitul bugetului de stat a fost votat astăzi în plenul Parlamentului în lectură finală. Acesta va depinde de raportul dintre capitalul statutar în totalul obligaţiunilor monetare ale BNM.

Proiectul de lege stabileşte mecanismul de distribuire a profitului disponibil al BNM. Dacă capitalul statutar constituie mai puţin de 4,0% din totalul obligaţiunilor monetare ale Băncii Naţionale, profitul disponibil pentru distribuire va fi alocat în întregime pentru majorarea capitalului statutar al instituţiei. Dacă capitalul statutar constituie de la 4,0% până la 10,0%, din totalul obligaţiunilor monetare ale Băncii Naţionale, 50% din profitul disponibil pentru distribuire va fi alocat la majorarea capitalului statutar, iar 50% - la venitul bugetului de stat. Dacă capitalul statutar constituie mai mult de 10,0% din totalul obligaţiunilor monetare ale BNM, profitul disponibil pentru distribuire va fi transferat în întregime la venitul bugetului de stat.

Proiectul de lege propus a aprins spiritele în Parlament. Guvernul a fost acuzat că face jocul preşedintelui Igor Dodon prin promovarea acestui proiect, care de fapt nu ar stinge datoria acumulată de stat după frauda bancară.

„Dodon a anunţat că prin această lege se vor recupera 6 miliarde de lei. Profitul BNM în 2018 a fost de circa 250 de milioane de lei, în 2019 va fi cel mai probabil şi mai puţin, în jur de 140 de milioane. În 2016 şi 2017 în general BNM a avut pierderi. Ţinând cont că jumătate din suma respectivă se va duce în buget, vorbim de o sumă de zece ori mai mică decât s-a anunţat. În ritmul ăsta, noi vom recupera suma menţionată de Dodon în 48 de ani şi suma totală care trebuie plătită în 150 de ani?”, a declarat deputatul Sergiu Litvinenco.

Ministrul Finanţelor, Serghei Puşcuţa, a declarat în replică că aceste date nu sunt corecte, şi că de fapt în câţi ani va fi recuperată suma depinde de rezultatul financiar al BNM.

În replică, vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a acuzat opoziţia de abuz şi cinism şi a propus să fie încheiate aceste discuţii.

„Acesta este cinism cras şi propun să fie aplicat art. 108 din regulamentul Parlamentului, adică să fie încheiate discuţiile şi să fie supus votului proiectul de lege”, a declarat deputatul socialist, Vlad Bătrâncea.

În pofida opunerii opoziţiei, proiectul de lege a fost votat în lectură finală cu votul a 52 de deputaţi.

Potrivit ministrul Finanţelor Serghei Puşcuţa, rezultatele preliminare, până la efectuarea auditului, ale Băncii Naţionale a Moldovei pentru anul 2019 arată un profit disponibil pentru distribuire de circa 436 milioane de lei.

Proiectul de lege mai prevede modificarea Legii privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat.

Potrivit autorilor, formula propusă este conformă cu practicile internaţionale şi asigură echilibrul dintre distribuirea profiturilor către bugetul de stat şi capitalizarea graduală a BNM, generează resurse suplimentare pentru implementarea politicii monetare, precum şi pentru completarea veniturilor bugetului de stat.

Comentarii