05:12:41 25.04.2024
Stiri

Topirea GHEŢII în Antarctica a scos la iveală o LUME necunoscută până acum oamenilor. ''Este INCREDIBIL!”

Știri 06.03.2020 08:00 Vizualizări3076 Autor: Ziarul National


Topirea GHEŢII în Antarctica a scos la iveală o LUME necunoscută până acum oamenilor. ''Este INCREDIBIL!”

Doi dintre cei mai mari gheţari ai Peninsulei Antarctice se topesc şi lasă în urma lor insule care nu nu au fost cartografiate până acum

Antarctica este una dintre regiunile de pe glob în care creşterea temperaturilor medii atinge cote record, ceea ce, conform oamenilor de ştiinţă de la Colegiul Imperial din Londra, reduce considerabil teritoriul ocupat de către gheţarii din respectiva regiune. Mai exact, aceştia explică faptul că aceste temperaturi ridicate împiedică formarea unei cantităţi de gheaţă care să înlocuiască gheaţa care se topeşte, ceea ce face ca la marginea continentului să apară insule care nu au fost cartografiate anterior, notează Live Science.

Cercetătorii de la Thwaites Glacier Offshore Research au descoperit o astfel de insulă recent în timp ce navigau pe lângă gheţarul Pine Island; noua insulă măsoară aproximativ 350 de metri, iar oamenii de ştiinţă au putut confirma că este formată din granit vulcanic şi că deja câtiva locuitori: un grup de foci. Aparent, pe o rază de 60-70 de kilometri în jurul acestei noi insule nu poate fi identificată o altă insulă asemănătoare.

Apariţia acestei insule, numită Sif, este o consecinţă directă a topirii generalizate a calotei glaciare care acoperă acest continent. Folosind hărţile din satelit, membrii misiunii au putut crea o hartă care arată modul în care gheaţa s-a topit începând cu anul 2011. Dr. Lindsay Prothro, expertă în geologie glaciară explică faptul că, cel mai probabil, insula Sif a apărut ca urmare a reducerii presiunii pe care masa de gheaţă o exercita asupra rocilor din care este formată insula.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md