02:59:28 20.04.2024
Stiri

DOC // Detalii noi despre furtul miliardului. Actele care ar demonstra că firmele afiliate lui Șor au întors BEM credite de peste 12 miliarde de lei

Anticorupție 06.03.2020 12:26 Vizualizări4319 Autor: Ziarul National


DOC // Detalii noi despre furtul miliardului. Actele care ar demonstra că firmele afiliate lui Șor au întors BEM credite de peste 12 miliarde de lei

Companiile afiliate liderului Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, ar fi întors toate creditele contractate la Banca de Economii a Moldovei (BEM) și celelalte instituții bancare implicate în așa-zisul „furt al miliardului”, încă până la preluarea administrației acestora de către Banca Națională a Moldovei (BNM). În spațiul public au fost difuzate copiile mai multor documente oficiale, inclusiv extrase din procese-verbale, acte ale Procuraturii etc., care demonstrează că unele credite de peste 12 miliarde de lei au fost întoarse în totalitate, inclusiv cu dobândă, se arată într-un material publicat de Timpul.

Sursa citată menționează că din documentele strecurate în spațiul public reiese că patru companii - Voximar-COM SRL, Dracard SRL, Caritas SRL și Provolirom SRL au beneficiat de credite de aproximativ 12,1 miliarde de lei.

Citește și: DOC // Șor spune că are DOVEZI că BNM a impus celor trei bănci garanția de stat de 13,3 miliarde lei, pentru a o delapida ulterior: „4 miliarde de lei au fost folosite la achitarea depozitelor din băncile lui Platon. Pregătim o cerere de chemare...”

„Aceleași documente demonstrează că respectivele companii au achitat creditele contractate până la 27 noiembrie 2014, ba mai mult, au achitat și dobânda. Cel puțin, așa reiese dintr-un document semnat de administratorul special al BEM din acea perioadă, desemnat de BNM, Grigorii Olaru. Astfel, potrivit documentului respectiv, cele patru companii „au beneficiat de credite în valoare de aproximativ 12,1 miliarde de lei” iar „suma restituirii” constituie „în diferite valute” peste 13,1 miliarde de lei. De unde reiese că cele patru companii au întors nu doar creditele, dar și dobânda, care constituie o sumă destul de relevantă - circa un miliard de lei”, se arată în material.

Citește și: DOSARUL privind furtul miliardului: Procurorul general și-a dat acceptul pentru REȚINEREA și audierea fostului guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu, dar și a adjuncților acestuia - Sturzu, Tăbârță și Cincilei

De asemenea, sunt publicate informații dintr-un proces-verbal semnat de un ofițer de urmărire penală din cadrul CNA în care, la fel, se face referire la returnarea creditelor.

Totodată, sunt prezentate și extrase din documente ce par a fi registre contabile din care reiese că firmele Voximar-COM SRL, Dracard SRL, Caritas SRL și Provolirom SRL au întors creditele contractate până cel târziu la 27 noiembrie 2014.

Amintim că în ultima sa conferință de presă, organizată pe 4 martie curent, Ilan Șor a declarat că toate creditele pe care le-au contractat companiile sale și apropiații săi au fost returnate.

Acesta a spus că, de fapt, schema fraudei bancare ar fi fost pusă la cale de Veaceslav Platon, care a fost și principalul beneficiar, iar principalii executori au fost reprezentanți ai Băncii de Economii, în special fostul viceguvernator Emma Tăbârță și un șef de departament, Ion Ropot. Potrivit lui Șor, BNM, abuziv, a cerut acordarea creditului de urgență de 13,3 miliarde de lei celor trei bănci, deși acesta nu fusese solicitat.

Continuare pe timpul.md.






Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md