09:04:08 25.04.2024
Stiri

DOC // Un deputat îi solicită ANCD să REEXAMINEZE un proiect important al Institututului de Istorie, respins anterior: Există bănuieli că evaluarea a fost politizată

Social 06.03.2020 16:59 Vizualizări1077 Autor: Ziarul National
DOC // Un deputat îi solicită ANCD să REEXAMINEZE un proiect important al Institututului de Istorie, respins anterior: Există bănuieli că evaluarea a fost politizată


Un proiect depus de Institutul de Istorie cu privire la evenimentele din spațiul pruto-nistrean în epoca contemporamnă ar putea fi reeavluat de către Agenția Națioanlă pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD), după ce propunerea a fost respinsă inițial, iar numeroși angajați ai acestei instituții riscă să rămână șomeri.

Deutatul Igor Munteanu, președintele Comisiei parlamentare pentru controlul finanțelor publice, a trimis un demers în acest sens la ANCD, după ce istoricii au protestat în stradă și au acuzat actuala guvernare că ar aplica o lovitură adevărului istoric ce nu convine ideologiei politicienilor de la putere.

CITIȚI și Intelectualii din R. Moldova, primul pas spre o REVOLTĂ masivă împotriva tentativelor Guvernului de a lichida identitatea noastră națională: „Suntem în plină restaurație sovietică”

„Am cerut astăzi reexpertizarea unor proiecte propuse de către cercetătorii Institutului de Istorie, în limitele competenței ANCD. Există bănuieli că evaluarea proiectelor s-a făcut de o manieră tendențioasă și politizată. Cercetarea istorică este la fel de importantă pentru cultura și educația națională ca și oxigenul pentru plante. Vom cerceta dacă deciziile s-au luat în spiritul Programului Național (2020-2023) în domeniul cercetării și inovării (HG 381 din 01.082019)”, a explicat Igor Munteanu.



Menționăm că institutele de cercetare au trecut de la Academia de Științe a Moldovei în subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, iar Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD) decide proiectele propuse de savanți care să fie finanțate din bani publici. Cercetătorii din domeniul socio-umanistic au acuzat guvernanții că au politizat concursul de proiecte, fiind respinse propunerile care nu convin ideologiei actualei guvernări, iar circa 3 000 de oameni de știință riscă să devină șomeri.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md