10:54:21 28.03.2024
Stiri

Lavanda – 20 de utilizări și curiozități uimitoare ale acestei plante miraculoase

Știri 06.03.2020 19:00 Vizualizări3668 Autor: Ziarul National
Lavanda – 20 de utilizări și curiozități uimitoare ale acestei plante miraculoase


Lavanda este cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile terapeutice și beneficiile aduse sănătății. În plus, levănțica este un odorizant natural puternic ce ține insectele la distanță.

Numită și levănțica sau lavandula angustifolia, așa cum este denumirea științifică, lavanda este originară din regiunea mediteraneeană și poate atinge înălţimea de 30-60 cm. Florile de lavandă sunt cunoscute atât pentru frumusețea și parfumul lor, dar și pentru proprietățile și beneficiile pe care le au.

Lavanda – proprietăți, beneficii și utilizări

Cu mii de ani în urmă, grecii şi romanii se îmbăiau în apă cu lavandă, pentru că o considerau plantă sacră, cu multiple beneficii pentru sănătate. Regina Cleopatra o folosea frecvent considerând-o unul dintre cele mai scumpe parfumuri.

Regina Elisabeta I a Angliei prefera, de asemenea parfumul de lavandă bea zilnic ceai de lavandă pentru a ameliora durerile de cap. Pe de altă parte, regina Victoria a Angliei avea în fiecare cameră şi printre haine rămurele de lavandă proaspătă care să păstreze mirosul plăcut şi relaxant specific.

Florile de lavandă sunt utilizate de cele mai multe ori ca odorizant, dar și împotriva insectelor, în special împotriva moliilor. Dincolo de asta însă, lavanda este o extraordinară plantă medicinală.

Lavanda este folosită în fitoterapie, aceasta având proprietăți calmante, diuretice, antiseptice și cicatrizante. Ba, mai mult, uleiul de lavandă are proprietatea de a normaliza funcţia cardiacă.

Lavanda ajută organismul să se adapteze la stres sau la anumite dezechilibre. Este de un real ajutor pentru relaxare și ajută foarte mult la instalarea somnului. Preparatele pe bază de levănțică sunt indicate în neurastenie, surmenaj, stări de iritabilitate nervoasă, dureri de cap și chiar depresie. Lavanda ameliorează digestia, elimină flatulența și stimulează secreția biliară.

Se consideră că poate fi benefică în unele tipuri de astm. Renumitul ulei esențial de lavandă are acțiune sedativă, relaxantă muscular, antiinflamatoare, analgezică, cicatrizantă, scade tensiunea sangvină Reduce manifestările stresului. Lavanda se foloseşte și la baie, în scop terapeutic pentru tratarea problemelor circulatorii. Ameliorează durerile musculare și menstruale.

Adaugă câteva picături de ulei de levănțica în crema cu care te dai pentru a scăpa de durerile musculare. Levănțica are proprietăți antiinflamatorii.

Aromaterapie cu lavandă – Usucă flori de lavandă și pune-le în vaze sau coșulețe peste tot în casă. Din când în când, întoarce-le de pe o parte pe altă pentru a împrospăta mirosul.

Reduce problemele pielii – Folosește compresii cu infuzie de lavandă pe zonele afectate și vei observa calmarea lor.

Elimină mătreața - Folosește 20 de picături de tinctură de lavandă puse în două linguri de ulei de măsline. Încălzește amestecul puțin apoi masează-l ușor pe scalp și pe părul umed. Pune o masca pentru dus și lasă să acționeze o oră. Apoi clătește.

Lavanda este folosită atât că plantă de décor în gastronomie, cât și că ingredient principal în șerbeturi sau înghețată. Siropul de lavandă echilibrează glicemia Grație proprietăților sale de calmare, lavandă poate fi utilizată în tratamentul anxietății și agitației, atâta timp cât nu luați un tratament medicamentos pentru tratarea depresiei sau anxietății. Siropul de lavandă reduce semnificativ migrenele Există studii care au dovedit faptul că levănțica poate avea efect antifungic, distrugând membrană celulelor fungice.

Citiți continuarea articolului AICI.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md