Două grădinițe din Colibași, Cahul, au fost renovate cu bani românești

Două grădinițe din Colibași, Cahul, au fost renovate cu bani românești

România nu a încetat niciodată să susțină Republica Moldova, în pofida hopurilor politice de ambele maluri ale Prutului și sinuozităților în relațiile dintre partidele aflate la guvernare la București sau la Chișinău. Este adevărat că guvernarea de pe malul Dâmboviței a promis că de acum încolo asistența va fi condiționată și va investi cu precădere în proiecte implementate cu autoritățile publice locale. O dovadă în acest sens este și renovarea a două grădinițe din Colibași, Cahul.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a participat, la 3 martie curent, împreună cu ambasadoarea Germaniei în țara noastră, Angela Ganninger, și cu reprezentanți ai Fondului de Investiții Sociale din Moldova, la activitățile organizate în Colibași pentru a consemna finalizarea subproiectului „Lucrări civile la grădinițele de copii nr.1 „Grigore Vieru” și nr. 2 „Ghiocel” din localitate.
Cu acest prilej, se menționează într-un comunicat de presă remis Publicației „Gazeta de Sud”, ambasadorul României a declarat: „Realizarea celor două proiecte ilustrează la modul practic cum două state membre UE își pot da mâna pentru realizarea unor proiecte în interesul cetățenilor Republicii Moldova, principalii beneficiari ai acestora.
Interacțiunea Republicii Moldova cu UE nu înseamnă doar critici și solicitări privind realizarea de reforme în domenii sensibile, ci și proiecte finalizate la standarde europene în folosul cetățenilor. Asta înseamnă a fi cu adevărat prieten.
Succesul unor astfel de proiecte nu se poate obține decât printr-o îngemănare a eforturilor și energiilor celor trei actori implicați – partenerii de dezvoltare, autoritățile locale și beneficiarii direcți. Aceste proiecte au fost, sunt și vor fi derulate în folosul direct al cetățenilor Republicii Moldova din toate raioanele țării, indiferent de etnie și limba vorbită”, a concluzionat Daniel Ioniță.
Mai precizăm că cele două instituții de educație preșcolară din satul Colibași, raionul Cahul, sunt parte a celor peste 1000 de grădinițe din Republica Moldova care sunt renovate cu fonduri alocate de Guvernul României, în valoare de 29 de milioane de euro.
În cadrul subproiectului „Lucrări civile și dotare cu bunuri la grădinița „Grigore Vieru” din Colibași, Guvernul României a contribuit efectiv cu suma de 719.179 de lei (aproape 36 de mii de euro) din suma totală a subproiectului de 757.088 de lei (aproximativ 38.945 de euro).
În cadrul subproiectului „Lucrări civile și dotare cu bunuri la grădinița „Ghiocel”, Guvernul României a alocat suma de 637.820 de lei (peste 32.800 euro) din suma totală a subproiectului de 753.440 de lei (peste 38.750 de euro).
În cadrul subproiectului „Lucrări civile și dotare cu bunuri la grădinițele de copii nr.1 și 2” (instalarea stațiilor de epurare și construcția pavilioanelor), Guvernul României a contribuit efectiv cu suma de peste 2 mln. 171.230 de lei (aproape 111.700 de euro) din suma totală a subproiectului de circa 3 mln. 187.600 de lei (aproximativ 163.970 euro).

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed