Moldovenii care revin din zonele afectate de coronavirus completează greșit fișe epidemiologice pentru a nu fi monitorizați

coronavirus
Foto: realitatea.md

Aproximativ 2 000 de persoane care au intrat în Moldova prin punctele de frontieră sau au tranzitat țara au indicat informații false în fișele epidemiologice îndeplinite. Oamenii indică cel mai des adrese greșite, astfel nu pot fi monitorizați de către medicii de familie.

Asta înseamnă aproximativ 20 % din numărul total al fișelor completate timp de nouă zile, de când a fost instituită obligativitatea pentru cei care au călătorit în țările cu focare de COVID 19. De ce oamenii scriu date greșite, nu e clar. Cert este că poliția de frontieră este cea care trebuie să-i informeze despre necesitatea îndeplinirii fișelor epidemiologice. Se pare însă că acești călători nu vor păți nimic, pentru că legea nu prevede niciun fel de sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor contagioase, menționează sanatateinfo.md.

Potrivit responsabililor de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, din 28 februarie și până în prezentat au fost procesate în jur de 7 500 de fișe epidemiologice. Cele mai multe dintre ele sunt completate de către cetățeni care revin în Moldova din Italia.

„Zilnic, noi procesăm în jur 700-800 de fișe epidemiologice din toate punctele de frontieră. Ieri, au fost procesate peste 1 700, dintre care peste 400 au fost completate incorect. Nu știm dacă cetățenii fac acest lucru din neatenție sau rea voință, dar medicii de familie nu-i pot monitoriza dacă ei indică date greșite”, a declarat pentru Sănătate INFO Dumitru Capmari, șeful Direcţiei management al urgenţelor de sănătate publică din cadrul ANSP.

Aproximativ 20 % dintre ei au oferit informații greșite, însă nu vor putea fi responsabilizați, pentru că nu există nicio prevedere legală în Moldova, care să-i responsabilizeze.

În Republica Moldova, polițiștii de frontieră și vameșii sunt responsabili de informarea cetățenilor privind necesitatea îndeplinirii fișelor epidemiologice.

Tot poliția de frontieră este cea care le solicită cetățenilor care revin din țări cu focare de coronavirus să completeze fișele epidemiologice. Însă poliția de frontieră, spune Raiasa Novițchi, șefa Secției Relații Publice a Poliției de Frontieră, verifică dacă cetățeanul a completat toate datele, nu și dacă acestea corespund cu cele din actul de identitate.

„Polițiștii de frontieră trebuie, în primul rând, să observe dacă cetățenii care revin în Moldova nu au simptomele infecției, plus termometria. În special, îi luăm în calcul pe călătorii care vin din Italia. Și dacă în Aeroportul Internațional Chișinău e mai ușor, pentru că se cunoaște cursa directă care vine din această țară, atunci la punctele de trecere terestre mizăm pe seriozitatea și responsabilitate călătorilor atunci când sunt întrebați de unde vin. Mizăm și pe faptul că înșiși călătorii să le comunice polițiștilor de frontieră că vin anume din Italia sau din altă parte. Cetățenilor care vin din Italia li se oferă obligatoriu fișe epidemiologice individuale. Le cerem să completeze cu date corecte și să răspundă sincer la toate întrebările, pentru că ulterior aceste fișe ajung la medicii de familie, care trebuie să-i monitorizeze pe fiecare în parte timp de 14 zile, cât e perioada de incubație a acestei boli”, a precizat Raisa Novițchi.

În timp ce în Moldova autoritățile mizează pe responsabilitate și bunul simț al călătorilor, în România, de exemplu, persoanele care vin din zone cu coronavirus și ascund acest lucru riscă pușcărie între o lună și doi ani sau amendă.

Autoritățile atenționează că orice persoană se poate infecta de COVID 19, pentru că boala se transmite prin aer.

În prezent, noul tip de virus circulă aproape în 80 de țări ale lumii, preponderant în China, Iran și Italia. Cei infectați din alte țări sunt persoane care au călătorit recent din China sau care trăiesc sau lucrează îndeaproape cu acești călători.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente