Legea cu privire la redirecționarea profitului BNM, votată în lectură finală

Anticoruptie.md
06/03/2020

Legea cu privire la redirecționarea profitului Băncii Naționale a Moldovei a fost votată vineri în două lecturi. Pentru proiectul de lege elaborat de socialiști și-au dat votul 52 de deputați. Parlamentarii din opoziție au declarat că proiectul nu presupune întoarcerea banilor din frauda bancară, așa cum au subliniat inițial cei din PSRM, ci este mai degrabă unul tehnic, iar pentru excluderea riscurilor sunt necesare amendamente.

Ministrul finanțelor, Serghei Pușcuța, a declarat în plenul Parlamentului că, în cazul în care capitalul statutar constituie mai puțin de 4% din totalul obligațiunilor monetare ale Băncii Naționale, profitul disponibil pentru distribuire va fi alocat în întregime pentru majorarea capitalului statutar. În cazul în care capitalul statutar constituie de la 4% până la 10% din totalul obligațiunilor monetare ale Băncii Naționale, 50% din profitul disponibil pentru distribuire va fi alocat la majorarea capitalului statutar, iar 50% va fi transferat la venitul bugetului de stat. În cazul în care capitalul statutar constituie mai mult de 10% din totalul obligațiunilor monetare ale BNM, profitul disponibil pentru distribuire va fi transferat în întregime la venitul bugetului de stat. 

Potrivit vicespeakerului Alexandru Slusari, în spatele legii, care ar fi „o bombă cu ceas” se ascund idei meschine. Demnitarul consideră că prin această lege se schimbă mecanismul acoperirii pierderilor în cadrul Băncii Naționale, iar cetățenii sunt supuși riscului să achite, prin bugetul de stat, pierderile Băncii Naționale, dacă capitalul statutar al BNM va cădea sub 4%.

Alexandru Slusari precizează că PPPDA a susținut proiectul în prima lectură, propunând un amendament pentru a doua lectură, ca acești bani distribuiți de BNM să meargă pentru pensii, dar propunerea nu a fost susținută.

Anticoruptie.md
06/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii