/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Votat în două lecturi de Parlament! Profitul BNM va compensa „Legea miliardului”

missing
06 martie 2020, ora 12:44

Proiectul de lege cu privire la redirecționarea profitului Băncii Naționale a Moldovei pentru compensarea „Legii miliardului”, prin care au fost puși pe umerii cetățenilor banii furați din sistemul bancar, a fost votat astăzi de Parlament în două lecturi. Deputații din opoziție s-au arătat indignați de această decizie, deoarece intenționau să înainteze mai multe amendamente la proiect pentru a doua lectură. 

Documentul stabilește exact cum va funcționa mecanismul propus de actuala guvernare. În cazul în care capitalul statutar va constitui mai puțin de 4% din totalul obligațiunilor monetare ale Băncii Naționale, profitul va fi alocat în întregime pentru majorarea capitalului statutar.

În cazul în care capitalul statutar va fi cuprins între 4% și 10% din totalul obligațiunilor monetare ale Băncii Naționale, jumătate din profitul disponibil pentru distribuire va fi alocat pentru majorarea capitalului statutar, iar cealaltă jumătate va fi transferată în bugetul de stat pentru compensarea „Legii miliardului”.

Iar în cazul în care capitalul statutar va fi mai mult de 10% din totalul obligațiunilor monetare ale BNM, profitul disponibil pentru distribuire va fi transferat în întregime la buget de stat.

Deputatul Alexandru Slusari a cerut explicații de la ministrul Finanțelor Sergiu Pușcuța, care a prezentat proiectul de la tribuna Parlamentului.

Capitalul statutar este acum puțin peste 5%. Dacă scade sub 4%, iar o să plătim banii de la buget? Vă rog să clarificați. În dependență de asta noi decidem cum votăm”, a cerut Alexandru Slusari.

Dacă scade sub pragul minim de capitalizare, clar că va fi nevoie de efort pentru păstrarea sustenabilității finanțelor la nivel național”, a explicat ministrul Finanțelor Sergiu Pușcuța.

Prin această lege, creăm premise ca Banca Națională să fie angajată în procesul de a-și asuma riscuri mai mari pentru a-și asigura profitabilitatea”, a atenționat deputatul Mihai Popșoi.

Socialiștii au insistat că deciziile BNM nu pot fi influențate. Deputatul  Vladimir Golovatiuc a declarat că, în premieră, apare șansa ca profitul BNM să fie folosit pentru susținerea unor proiecte sociale.

Deputatul Dumitru Alaiba a punctat că acest proiect nu schimbă nimic: „Miliardul furat nu va fi recuperat. Miliardul va râmâne în offshor-uri”. 

În nota informativă a proiectului se spune că banii vor fi transferați în bugetul de stat în termen de 15 zile de la prezentarea raportului auditorului extern asupra situației financiare a BNM pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2019.

Rezultatele preliminare neauditate ale BNM arată că, pentru 2019, există un profit disponibil pentru repartizare în sumă de 436 de milioane de lei.

Anterior, premierul Ion Chicu a explicat cum urmează să fie compensate aproximativ 6 miliarde de lei din frauda bancară din profitul BNM.

Vedeți mai jos cifrele prezentate de Banca Națională, care arată câți bani ar trebui să plătească cetățenii până în anul 2041, după ce Guvernul democrat a transformat în datorie de stat creditele de urgență de peste 13 miliarde de lei acordate „Băncii de Economii”, „Băncii Sociale” și „Unibank”. Suma depășește 24 de miliarde de lei, fiind aplicată și o dobândă de 5% impusă de BNM.

Până la 31 decembrie 2019, au fost plătite 2,3 miliarde de lei din bugetul de stat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram