(doc) Dosarul interceptărilor: Fostul șef al Direcției nr. 5: Declarația a fost depusă de către Bălan sub presiunea psihologică a ex-ministrului Năstase; Reacția liderului Platformei DA

Noi detalii în cazul dosarul interceptărilor, care a fost făcut public în vara acestui an. Pe adresa redacției a venit o declarație semnată de un membru al grupului de lucru, care s-a ocupat de cauzele penale, în care figurau persoane din Platforma Demnitate și Adevăr, în urma interceptărilor făcute de cei din fosta Direcție 5 din cadru INI.

Foto: rise.md

Declarația a fost semnată de ofițerul de investigație din cadrul Direcției nr. 5, Sergiu Balan. În declarație acesta spune că „Pe unele dosare am efectuat procesul verbal cu privire la interceptarea comunicărilor telefonice, pe alte dosare penale din cele menționate am depus rapoarte privind interceptarea convorbirilor telefonice cât și prelungirea, persoanelor ce făceau parte din Partidul Politic „Platforma DA”.

În declarația sa, Balan scrie că indicația de a pune personale la interceptarea venea personal de la șeful Direcției nr. 5, Valeriu Cojocaru, unde el prezenta lista persoanelor, inclusiv, și materiale compromițătoare din Facebook, cu referire la potențialele dezordinii în masă. Balan precizează că de la alte persoane nu a primit careva indicații.

Declarație Sergiu Balan / Sursa:UNIMEDIA
Declarație Sergiu Balan / Sursa:UNIMEDIA

Contactat de UNIMEDIA, fostul șef al Direcției nr.5, Valeriu Cojocaru, a oferit o reacție pentru UNIMEDIA, în care spune că această declarație a fost depusă de către domnul Sergiu Bălan sub presiunea psihologică a ex-ministrului Andrei Năstase „pentru a mă discredita și am porni cauza penală în privința mea.

Sergiu Bălan a fost amenințat de ex ministrul Năstase că în caz că nu depune declarații mincinoase în privința mea v-a fi concediat din OAI, despre această discuție care a avut-o Sergiu Bălan cu Andrei Năstase mi-a comunicat încă în luna Iunie 2019 primul, adică Sergiu Bălan.

Cu referire la cele expuse în declarație pot să va spun că nu corespunde tot adevărului, eu în cadrul acestor dosare nu am avut vreun statut de participant, eu am condus o subdiviziune care conform regulamentului de activitate avea competențe de a acumula informații despre eventualele acțiuni nelegitime care atentau la ordinea constituțională în RM, materialele acumulate în privința intențiilor de a organiza dezordini în masă erau prezentate în conformitate cu prevederile procesual penale organului de urmărire penală”, a declarat Valeriu Cojocaru.

Contactat de reporterul UNIMEDIA, fostul Ministru de Interne, Andrei Năstase, spune că declarațiile lui Cojocaru sunt mincinoase și acest fapt este un fals.

Redacția UNIMEDIA a încercat solicite reacție și de la Sergiu Balan, însă acesta nu a fost de găsit.

Anterior, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, a prezentat o listă cu mai multe persoane, care ar fi fost interceptate. Potrivit lui, aceste interceptări au fost făcute la indicația fostului regim democrat.

În urma informațiilor apărute, fostul ministru de Interne, Alexandru Jizdan, și ex-șeful adjunctul al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, au negat acuzațiile aduse de către Chiril Moțpan, în legătură cu interceptările ilegale ale anumitor persoane în perioada în care aceștia se aflau la conducere.

De menționat că la data de 25 iulie curent, în urma unui ordin semnat de Andrei Năstase, pe atunci ministrul de Interne, Direcţia Nr.5 a Inspectoratului Naţional de investigaţii a fost desființată.

Totodată, după ce la începutul lunii septembrie, fostul procurorul general interimar, Dumitru Robu, a pornit trei cauze penale și a dispus și transmiterea acestora Procuraturii Anticorupție pentru efectuarea urmăririi penale pe faptele interceptărilor ilegale, unde au fost vizați mai mulți politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti şi altor persoane publice, au fost recunoscuți în calitate de bănuiți: 4 ofițeri de investigație, inclusiv, un șef de subdiviziune din cadrul Inspectoratului Național de Investigație al IGP și 3 procurori.


Pub