Stoianoglo, despre perchezițiile la BNM: „Am dat dispoziția de a reține patru viceguvernatori.” Despre cine este vorba

Alexandr Stotianoglo a declarat că a dat ordin pentru perchezițiile și reținerea a patru viceguvernatori de la Banca Națională a Moldovei (BNM) de pe vremea când a avut loc frauda bancară. Declarațiile au fost făcute după ședința Consiliului Superior al Procurorilor.

Foto: UNIMEDIA

„Nu cunosc dacă a fost cineva reținut. A fost dat ordin de perchiziționare și reținere a patru viceguvernatori. Este vorba de Emma Tăbîrță, Ion Sturzu, Aureliu Cincilei și Dorin Drăguțan”, a declarat Stoianoglo.

„Aceste acțiuni nu au legătură cu declarațiile de ieri. Chiar am fost mirat, cum aseară au fost făcute în privița aceluiași subiect”, a mai adăugat procurorul general.

În ceea ce privește audierea fostului deputat Andrian Candu sau a altor persoane implicate în în dosarul fraudei bancare, Stoianoglo a spus că deocamdată se fac percheziții în cadrul persoanelor din BNM, care au avut o responsabilitate și implicare directă în frauda bancară din 2014.

„Astăzi au fost întreprinse niște acțiuni în ceea ce privesc persoanele cau au lucrat în BNM. Noi considerăm că BNM a fost direct implicată în fărădelegile ce țin de furtul miliardului. Despre domnul Candu, despre alte persoane, astăzi deocamdată nu am vorbit și nu am întreprins nicio acțiune”, a precizat Stoianoglo.

Totodată, fiind întrebat de jurnaliști dacă această decizie nu putea fi amânată în contextul tratativelor de formare a unei noi coaliții PD-PSRM, Stoianoglo a menționat următoarele: „Noi nu avem nimic cu coaliția. Astea-s chestiuni politice. Noi nu ne amestecăm în politică, și noi vrem ca politica să nu se implice în activitatea Procuraturii. Acțiunile noastre sunt legate de investigația furtului miliardului. Pentru noi nu e important cine este la putere, pentru noi este important identificarea persoanelor care au fost implicați și banii care au fost furați din băncile respective și eliberați de BNM.”

Amintim că în această dimineață Procuratura Anticorupție a efectuat acțiuni de urmărire penală la sediul BNM. Potrivit surselor UNIMEDIA, doi viceguvernatori, printre care și soțul unei deputate PD au fost reținuți în urma perchezițiilor de la BNM.


Pub