Alexandr Stoianoglo: „A doua identitate a lui Plahotniuc a fost eliberată la solicitarea SIS-ului”

A doua identitate a fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc, precum și în cazul altor persoane vizate în alte dosare legate de dublă identitate, au fost eliberate la solicitarea de către Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova. Declarația aparține procurorului general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo.

Foto: UNIMEDIA

„Dosarele legate de dubla identitate sunt în procedură la Procuratura municipiului Chișinău. Pe aceste dosare se efectuează urmărire penală și acțiunile respective”, a declarat Stoianoglo.

Ce ține de pedepsirea persoanelor implicate și instituțiilor vizate, procurorul general a precizat că este nevoie de efectuat o investigație amplă.

„Noi trebuie să clarificăm tot. Eu nu exclud că Agențiile care au realizat serviciile respective au fost efectuate conform legii. Dacă știți, documentele au fost perfectate la solicitarea SIS-ului și solicitarea SIS-ului poartă un caracter de obligatori”, a precizat Stoianoglo.

Amintim că celălalt dosar ar fi penumele lui Serghei Iaralov, după ce în presă au fost mai multe acuzații, că precum anume el ar fi fost cel care a primit dubla identitate moldovenească. Iaralov are o altă identitate după numele mamei sale. Cel puțin asta spune președintele Igor Dodon, în emisiunea „Președintele Răspunde” de pe pagina sa de Youtube.

Procuratura Anticorupție a deschis, la sfârșitul lunii octombrie, o cauză penală pe baza presupusei duble identități ai Republicii Moldova pe care ar deține-o fostul lider al democraților, Vlad Plahotniuc. Astfel, acesta ar purta și numele de Victor Novak.

Dezvăluirile au fost făcute de către peședintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, care susține că Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov ar deține dublă identitate în Republica Moldova.

Documentele ar fi fost eliberate atunci, când în funcția de director al Agenției Servicii Publice (ASP) era Serghei Răilean, care ar fi finul de cununie al actualului lider PDM, Pavel Filip.

Între timp, Plahotniuc a fost dat în cautare internațională, atât de către organele de drept ale Republicii Moldova, cât și de către cele din Federația Rusă, unde acesta este cercetat pentru trafic de droguri.

Vladimir Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, potrivit unor surse, prin regiunea transnistreană, cedând astfel puterea coaliției PSRM/ACUM.


Pub