Dumitru Diacov într-UNInterviu, despre „misiunea ingrată” a PD, de ce ar cere Externele, ce rudă e cu Țulea și regretele legate de Plahotniuc și Maia Sandu

Președintele de onoare al Partidului Democrat susține că numele pentru diferiți miniștri, apărute în presă de la cei „cu multă agentură la PD” nu pot fi confirmate, întrucât acestea încă nu există. „Noi avem oferte pentru fiecare sector și le discutăm pe intern, dar nimic din toate acestea nu s-a discutat cu Partidul Socialiștilor”, a declarat Dumitru Diacov, pentru UNIMEDIA.

Foto: UNIMEDIA

Liderul fracțiunii PD a vorbit și despre gradul de rudenie cu Oleg Țulea, numele căruia se vehiculează pentru fotoliul de ministru de Externe.

„Eu nu știu dacă Țulea va fi ministru de Externe, avem o listă mai lungă pentru acest sector, dacă îl vom prelua. Dar știu precis că nu am niciun grad de rudenie cu Țulea. Eu sunt din Basarabeasca și el e de la Căușeni.

Noi am făcut un proiect de document în baza căruia vom negocia cu socialiștii, un proiect pentru o Moldovă Europeană și să continuăm tot ce s-a făcut bun în ultimii ani. Coaliție de guvernare înseamnă cedări reciproce și acestea sunt necesare, pentru că noi nu ne dorim alegeri anticipate, care nu sunt benefice și din punctul de vedere al Partidului Democrat și din punctul de vedere al interesului țării. Alegeri anticipate ar fi un haos pentru cel puțin 8 luni de zile. Asta nu face bine nimănui”, a declarat Diacov.

Cât despre „încercările eșuate” de a discuta cu PD, despre care a anunțat Partidul Acțiune și Solidaritate, deputatul susține că PAS spune adevărul doar pe jumătate.

„Nu au fost încercări, au fost niște șmecherii. Ne propuneau fel de fel de declarații, noi încercam să le redactăm ca să fie mai aproape de realitățile noastre moldovenești, iar ei a doua zi ieșeau cu fel de fel de acuzații. Un fel de grădiniță de copii. Să facă ei atât cât a făcut Partidul Democrat pentru integrarea europeană”, a spus Diacov.

Potrivit lui, formațiunea a așteptat ca fosta prim-ministră să vină la discuții încă înainde de a fi demis Guvernul pe care îl conducea. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, nici până astăzi.

„Eu am votat-o de două ori pe Maia Sandu, ea nu și-a permis niciodată să vină la noi... prima dată în viață am dat mâna cu dânsa acum 3 săptămâni, la ambasada Germaniei. Eu m-am apropiat să o salut și doamna parcă s-a speriat așa nu știu cum”, a povestit parlamentarul.

Diacov mai spune că odată cu plecarea grupului Candu din PD, șansele unei coaliții cu Blocul ACUM au dispărut.

„Dacă ai 26 de mandate, de ce să nu cauți pe cineva cu care să te înțelegi? Acum lacrimile astea că iată voi ce faceți... Noi cu ACUM putem să votăm ceva? Noi nu avem voturi, trebuie să mă duc să mă așez cu cine, cu Candu? Cu Șor? Acolo trebuie cu alții de discutat, care au făcut acest scenariu.

Domnul Candu a fost autorul moțiunii de cenzură împotriva Maiei Sandu. El a venit cu textul pregătit gata. El a fost una dintre primele persoane care a pledat pentru votarea Guvernului Chicu. A avut întrevederi cu Dodon și era foarte fericit după aceste întrevederi.

Noi eram 29, împreună cu ACUM eram 54. Acum suntem 48, ce facem cu 48 de voturi? Nu facem nimic”, a explicat Dumitru Diacov.

Președintele de onoare al PD a povestit pentru UNIMEDIA și despre relația sa cu Vladimir Plahotniuc, cum a venit acesta în PD și de ce „dictatura a plecat din partid” odată cu plecarea fostei conduceri.

„Am încercat prin modestele mele posibilități să mă revolt, să discut, nu o dată, dar nu s-a primit. Acum este altfel, totul se discută, aprins, se votează, inclusiv în mod secret. Acum PD este ceea ce a fost odată. A fost o pauză pe care noi o regretăm și ne pare rău că s-a întâmplat așa, dar asta e viața”, a spus Diacov.

L-am întrebat pe Dumitru Diacov și „cât costă un deputat?”, reeșind din polemica publică pe care o poartă cu liderul comuniștilor în acest sens, iar răspunsul îl aflați din interviu.


Pub