10 motive să nu stai acasă nici în acest weekend

PE SCURT

Pe lângă ziua de 8 martie, când unii se vor grăbi să cumpere flori și ciocolate de la tarabă, noi îți propunem să-ți faci timp liber pentru o serie de evenimente care, cu siguranță, îți vor colora acest sfârșit de săptămână.

De aceea, Moldova.org a selectat zece motive care să te scoată afară și să-ți facă zilele de odihnă speciale.

PE LUNG

1. Cărți la jumătate de preț

Vineri, 6 martie, nu uita să treci până la 23.30, pe la una dintre librăriile Cartier, ca să te bucuri de „Noaptea cărților deschise”. Acolo vei găsi cărți la jumătate de preț și mulți oameni interesanți care să te inspire.

2. Starea râului Nistru

Dacă te interesează în ce stare a ajuns râul Nistru și vrei să discuți cu experții în acest domeniu, vină la o dezbatere publică, care va avea loc vineri, la 17:30, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Națională.

3. Marșul Solidarității

Se apropie ziua de 8 martie, când oficialii obișnuiesc să se înarmeze cu flori pentru femei, iar femeile cu pancarte pentru marșul solidarității. Dar pentru aceasta, ești așteptat vineri, 6 martie, la ora 18:00, la Art Labyrinth, să vii să faci pancarte cu care să defilezi duminică la Marșul Solidarității. Marșul va începe la ora 13:00 având ca punct de pornire, așa cum ne-am obișnuit, scuarul magazinului Unic, iar punctul final va fi Parcul Dendrarium, unde va fi organizat un picnic (dacă timpul e frumos). Iar o încheiere frumoasă a celei de a șasea ediții a Festivalului Feministelor, ești așteptat la o petrecere, ora 19:00, la Artcor. „Vom începe cu muzică LIVE, ne vor cânta fetele de la „Lovets snov” (Chișinău) și „Roses for no one” (Comrat). Apoi, Dj-ițele Tsvetaeva și Ilona Sergheevna vor încinge atmosfera cu muzică aleasă”, susțin organizatorii evenimentelor. Intrarea la acest eveniment este gratuită și promite să ai parte de o seară nemaipomenit de frumoasă.

4. Proiecția filmului „Gunoi cu Noi”

Îți poți începe weekendul cu un film documentar despre gunoiul de sub picioarele noastre. Pe 7 martie, la ora 11:00, EcoVillage Moldova te invită la ecranizarea primului film despre problema deșeurilor din Moldova și, în special, despre satul Râșcova. Filmul „Gunoi cu Noi” ilustrează cum a reușit inițiatorul acestui proiect, Dmitrii Mikitenko, împreună cu un grup de voluntari, să mobilizeze localnicii ca să curețe satul de gunoiștile neautorizate, să doneze bani pentru proiectul instalării tomberoanelor separate pentru deșeuri și să le mențină entuziasmul oamenilor atunci când au început să sorteze gunoiul. Filmul va fi ecranizat în limba rusă, cu subtitrare în limba română.

5. Despre cupă, fără jenă

Dacă ai grijă de mediu și vrei să afli cum femeile îl pot proteja, atunci participă sâmbătă, la ora 11:00, la o discuție deschisă despre menstruație și cum o putem gestiona mai sănătos, eficient și prietenos cu mediul.

Știai că o femeie folosește aproximativ 11.500 de absorbante și tampoane de-a lungul vieții? Dar că, odată aruncate la gunoi, acestea au nevoie de circa 500 de ani pentru a se descompune? De aceea, organizatorii evenimentului și-au propus să-ți prezinte și povestească despre una dintre cele mai eficiente soluții în acest caz. „Vom descoperi împreună avantajele cupei menstruale, alternativa inteligentă la clasicele absorbante și tampoane. Veniți înarmate cu toate întrebările, curiozitățile și îndoielile, la care vor fi gata să vă răspundă Grjdeanu Sorina, susținătoare-veterană a cupei menstruale, și Ipati Cristina, doctor ginecolog la Spitalul Clinic Municipal nr. 1. Vă așteptăm cu ceai, cafea și gustoșenii, iar la final vom avea o tombolă în urma căreia 3 participante vor pleca acasă cu câte o cupă produsă în Germania! Intrarea la eveniment este liberă”, menționează organizatorii.

6. Marea curățenie din Trușeni

Ești din Trușeni sau vrei să ajuți la curățarea de deșeuri a localității din apropierea capitalei, atunci, sâmbătă, la ora 10:00, ești așteptat în fața magazinului Linella din centrul satului Trușeni. „Nu doar că v-om participa la o cauză nobilă, dar vom avea parte de zâmbete, glume bune și ne vom face datoria față de Terra. Bunici, părinți, nepoți, tineri, elevi sunt invitați să participe la campanie de salubrizare locală. Suntem prima generație care poate pune capăt sărăciei, suntem și ultima generație care poate încetini încălzirea globală înainte de a fi prea târziu”, susțin autorii inițiativei. Alătură-te campaniei „Hai Moldova” care este o inițiativă civică, care își propune să elibereze natura de deșeuri.

7. Redeschiderea sezonului EcoLocal

Piața EcoLocal anunță deschiderea sezonului din această primăvară. Astfel, în această sâmbătă, se vor redeschide larg porțile pentru toți vizitatorii. Al treilea an la rând, EcoLocal Asociația Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali își propune să aducă oamenilor din Moldova, produse alimentare de calitate, locale, artizanale sau certificate ecologic, primare sau procesate, băuturi, dulciuri, cosmetice naturale, evenimente de divertisment, ateliere meșteșugărești, acțiuni informative, campanii utile, dar cel mai important – comunicarea directă a consumatorului direct cu producătorul. Sloganul pieței EcoLocal este – Cultivăm Încredere! Și cu încredere pășim în noul sezon!

În același timp, cei care vor să cumpere miere și fructe în ciocolată, o pot face la târgul din fața Catedralei, începând cu ora 10:00 până la 18:00.

8. Festivalul Feminin de Karatedo

Ieși puțin din tipare și participă la Festivalul Feminin de Karatedo, care este dedicat doamnelor și domnișoarelor „luptătoare pe tatami și campioane în viață”. Organizat de Ziua Internațională a Femeii, evenimentul este o oportunitate frumoasă de a descoperi potențialul fetelor și femeilor prin intermediul artelor marțiale. Sloganul evenimentului este: „O femeie puternică este o femeie protejată”.

Festivalul Feminin de Karatedo este la cea de-a treia ediție în 2020 – un an simbolic pentru Karatedo, marcat prin debutul în programul Jocurilor Olimpice de la Tokyo. În cadrul Festivalului va fi organizat un masterclass sub îndrumarea antrenorilor naționali pentru tinerele interesate în Karatedo. Activitatea este deschisă atât pentru tinerele care deja practică Karatedo, cât și pentru cele, care vor să descopere această artă marțială și sport olimpic. Participantele vor avea posibilitatea să descopere elementele de bază ale Karatedo-ului, în compania sportivelor, care au dus faima țării noastre la competiții de nivel european și mondial. Pentru participarea la Masterclass este necesară o înregistrare prealabilă online: https://forms.gle/qn9YybC9SRKmYbqy9. În timpul evenimentului vor fi organizate și alte activități precum pictura facială, origami, zona olimpică. Evenimentul va avea loc la USEFS (Andrei Doga 22), începând cu ora 10:00.

9. Brunch caritabil

După o săptămână încărcată, cât de frumos poate fi să ajuți persoanele care suferă de cancer mamar. Pentru aceasta, vino sâmbătă, 7 martie, la ora 10:00, la „Oliva Verde”, la primul brunch caritabil. „Pentru ele”. Taxa de participare este de 500 lei. „Sună la 069990222 și îți livrăm biletul de acces. Împreună putem ajuta un om!”, susțin reprezentanții Asociației „Ajută un Om”.

10. Cină romantică la Castelul Mimi

Încheie acest weekend cu o seară la castelul Mimi. „Vă invităm să puneți grijile deoparte, să fugiți de aglomerația urbană și să pătrundeți în atmosfera de poveste a Castelului Mimi. Noi vom avea grijă să vă pregătim muzică live, un meniu divers și sofisticat și evident, vin, din cel mai bun. Seara va fi completată de o expoziție unică, alături de Mândrele lui Mihai Ungureanu”, susțin reprezentanții Castelului. Seara romantică presupune multă mâncare delicioasă și vin bun, precum și clipe de neuitat alături de persoana dragă.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.