06:37:52 24.04.2024
Stiri

RIDICOL // Pentru a respinge manualele de ISTORIE care NU convin actualei guvernări, ministrul Educației invocă „doză de PLUMB” mărită și carton de proastă calitate

Social 05.03.2020 17:42 Vizualizări3299 Autor: Ziarul National
RIDICOL // Pentru a respinge manualele de ISTORIE care NU convin actualei guvernări, ministrul Educației invocă „doză de PLUMB” mărită și carton de proastă calitate Biz Brașov
Poză simbol


Grupul Editorial „Litera” îl acuză pe ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, că ar recurge la tertipuri false pentru a respinge manualele care nu convin actualei guvernări.

Într-o declarație făcută astăzi publică, Anatol Vidrașcu, directorul general de la „Litera”, susține că atacurile asupra grupului editorial din partea guvernării socialiste, una profund antiromânească, s-au întețit în ultimul timp.

„Fără a fi somați direct la început, aflăm de pe diverse site-uri şi din emisiunile de la postul de televiziune NTV că în manualele noastre este „mărită doza de plumb, că ele emană miros, că am fi falsificat în caseta tehnică datele tipografiei, că am folosit alt carton decât cel indicat în caietul de sarcini”. Şi toate aceste învinuiri vin sub formă de zvonuri din partea ministrului la care, neavând un act oficial din partea instituției, nici nu ştii cum să reacționezi”, afirmă Vidrașcu.

Grupul Editorial „Litera” a cerut Agenției Naționale pentru Sănătate Publică o expertiză a tuturor manualelor editate în 2019 și anunță că îl va da în judecată pe ministrul Popovici.

„Înainte de chemarea în judecată a ministrului, ne vedem nevoiți să apelăm şi la expertizarea manualelor imprimate de edituri la 4 tipografii din Republica Moldova, Serbia şi Ucraina de către un laborator neutru, imparțial din Uniunea Europeană, conform standardelor europene”.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, fost consilier al președintelui Igor Dodon, nu a comentat deocamdată aceste acuzații.

Vedeți mai jos întreaga declarație a Grupului Editorial „Litera”:

Grupul Editorial Litera a încercat pe parcursul anilor să aibă o colaborare cât mai bună şi corectă cu Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova.

Odată, însă, cu venirea în fruntea ministerului a dlui Corneliu Popovici, autor al manualelor „profund antiromâneşti" de istorie integrată de pe vremea comuniștilor lui Voronin, atacurile asupra editurii noastre s-au întețit. De ce oare, dintre toate manualele tipărite în 2019, le-a ales pentru expertiză numai pe cele două scrise de autori din România, dându-ne astfel de înțeles că suntem indezirabili în Republica Moldova, căci, după cum afirmă chiar el „unionismul cade sub incidența Codului Penal", „România ne-a ocupat în 1918", „prin menținerea disciplinei „Istoria Românilor" se urmăresc anumite scopuri politice, care contravin intereselor țării" etc., etc.

Astfel, fără a fi somați direct la început, aflăm de pe diverse site-uri şi din emisiunile de la postul de televiziune NTV că în manualele noastre este „mărită doza de plumb, că ele emană miros, că am fi falsificat în caseta tehnică datele tipografiei, că am folosit alt carton decât cel indicat în caietul de sarcini". Şi toate aceste învinuiri vin sub formă de zvonuri din partea ministrului la care, neavând un act oficial din partea instituției, nici nu ştii cum să reacționezi.

Ministrul a acționat în stil goebbelsian – cu cât minciuna este mai gogonată, cu atât devine mai credibilă. Încă înainte de a avea rezultatele expertizei sanitare, acesta a depistat cu mirosul său fin şi plumbul aproape în cantitate letală, şi mirosul antimoldovenesc din manualele noastre şi multe altele. Ce folos că la 11.02.2020 Agenţia Națională pentru Sănătate Publică scrisese în actul de expertiză că cel puţin într-unul din manuale „conținutul migrației plumbului constituie 0.023 mg/l şi se încadrează în limitele maxim admisibile de migrație?!" Minciuna fusese spusă mult înainte şi difuzată pe larg, situația repetând-o exact pe cea din proverbul „Dacă te lupţi cu cineva în noroi, chiar dacă învingi, totuna te murdărești".

La toate interpelările ministrului am reacționat cu promptitudine şi am prezentat toate informațiile cerute, inclusiv certificatele de calitate la materialele tipografice folosite. Drept răspuns, am găsit ieri pe un site o circulară semnată de ministrul Popovici de „retragere a acestor manuale de la elevi", fără a fi de asemenea anunțați despre acest ordin.

În aceste condiții, după ce despre situația creată l-am informat şi pe dl prim-ministru Ion Chicu, am cerut Agenției Naționale pentru Sănătate Publică o expertiză a tuturor manualelor editate în 2019. Înainte de chemarea în judecată a ministrului, ne vedem nevoiți să apelăm şi la expertizarea manualelor imprimate de edituri la 4 tipografii din Republica Moldova, Serbia şi Ucraina de către un laborator neutru, imparțial din Uniunea Europeană, conform standardelor europene. Din păcate, ANSP nu dispune de un standard de stat la niciunul din materialele tipografice, inclusiv mirosul lor şi doza admisă de metale, nu are aprobat nici Regulamentul sanitar privind cărțile şi publicațiile tipărite pentru copii şi ne judecă după nişte standarde rusești, care nici măcar nu au figurat în caietul de sarcini, cu alte cuvinte sunt lovite de nulitate. Exact ca în cazul deportărilor, când concetățenii noștri din Basarabia românească erau judecați după legile altui stat.

Despre rezultatele acestei expertize, indiferent care ar fi ele, vom informa opinia publică imediat ce vom intra în posesia lor şi vom acționa în judecată, în funcție de caz, fie ministrul, fie tipografia cu care avem contract.

Mă folosesc de acest prilej pentru a-i cere scuze în mod public dlui Iurie Bârsa, eminent editor, director al editurii „Arc", şi colaboratorilor săi, pentru că, în loc să spun în cadrul unei emisiuni la televiziune că jocurile la minister sunt făcute de editura de stat „Ştiinţa" şi editura privată „Prut", am pomenit, din cauza tracului ce-l aveam, editura condusă de domnia sa.

Anatol Vidraşcu, director general


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md