Linkuri accesibilitate

Nouă din zece oameni, în lumea întreagă, au o prejudecată legată de femei


8 martie 2020, marșul solidarității, Chisinău.
8 martie 2020, marșul solidarității, Chisinău.

Aproape 90% din populația globului are cel puțin o prejudecată legată de femei, arată un nou index realizat de Națiunile Unite. Autorii vorbesc despre amploarea „șocantă” a prejudecăților împotriva femeilor, în pofida progreselor făcute în ultimele decenii. Când vine vorba de politică, economie, educație sau violență, peste 90% din bărbați dar și 86% din femei au cel puțin o idee preconcepută privind rolul sau locul femeilor, ceea ce explică multitudinea de obstacole de care se lovesc femeile în viața profesională și privată.

Peste jumătate din oameni cred că bărbații sunt mai buni la politică dar și în afaceri (40%) și că ar trebui să aibă prioritate la un loc de muncă dacă rata șomajului este mare.

O treime din bărbați și femei cred că este normal sau acceptabil ca soțul să-și bată nevasta.

Indexul a analizat atitudinea față de femei în 75 de țări, care reprezintă peste 80 % din populația globului.

România (85%) și R.Moldova (90%) au unele din cele mai ridicate procente de persoane cu cel puțin o prejudecată față de femei.

Programul ONU pentru Dezvoltare (UNDP) – care a publicat indexul joi, în ajunul zilei internaționale a femeilor – cere guvernelor și parlamentelor din lumea întreagă să adopte legi care ar putea combate aceste prejudecăți. Și ar ajuta la stabilirea unui echilibru între femei și bărbați.

„Știm cu toții că trăim într-o lume dominată de bărbați. Dar acum avem și cifre care ilustrează realitatea și aceste cifre sunt șocante” a declarat Pedro Conceicao, directorul biroului de analiză a dezvoltării umane din cadrul UNDP.

Indexul se bazează pe datele colectate prin Sondajul Valorilor Globale, care examinează cum s-au schimbat mentalitățile în aproape 100 de țări din lume, și cu ce efect asupra societății. Aceste date au fost colectate în doua perioade: 2005-09 și 2010-14.

La început a fost „numai” o palmă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:07 0:00

Din cele 75 de țări analizate prin indexul UNDP, numai în șase, majoritate nu are prejudecăți împotriva femeilor – deși și acolo persistă o serie de idei preconcepute. Acestea sunt Andorra, Australia, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia și Suedia.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG