Eroii căzuți în războiul de la Nistru, comemorați la Cantemir

Eroii căzuți în războiul de la Nistru, comemorați la Cantemir

La 2 martie, când s-au împlinit 28 de ani de la izbucnirea războiului de la Nistru, organizaţia raională a veteranilor din raionul Cantemir, cu susţinerea Consiliului raional, a conducerii raionului și primăriei Cantemir, a organizat un miting de comemorare a celor 15 cantemireni căzuţi pentru independenţa şi integritatea teritorială a ţării.

Ziua de 2 martie 1992 este o filă neagră în istoria țării, e ziua când forțe ostile, susținute de Armata a 14-a a Rusiei, au atentat la suveranitatea și integritatea Republicii Moldova, au spus vorbitorii. La apelul conducerii țării, circa 1500 de polițiști și voluntari din raionul Cantemir, riscându-și propria viață, s-au ridicat la apărarea pământului natal. În acel război, 316 eroi ai neamului au sacrificat tot ce au avut mai scump – viaţa, numărul civililor decedați sau răniți fiind de câteva ori mai mare.

Parohul bisericii din Cantemir, părintele Tudor Vasilache, a oficiat un serviciu divin de pomenire a martirilor neamului, în memoria cărora a fost ținut un moment de reculegere. Comisarul Inspectoratului de Poliție, Vitalie Miron, adjunctul președintelui organizației raionale a veteranilor, Constantin Racoviță, veteranii Victor Negru, Victor Dănăilă, Vladimir Butnaru, au făcut apel la unitate, la neuitarea camarazilor de arme. Cu tristețe în inimă și în suflet, ei au răvășit amintirile acelei sângeroase confruntări, în focul căreia s-au pierdut, pentru totdeauna, tineri – polițiști, militari și voluntari.

Ei au dat dovadă de bărbăţie, sacrificiu şi devotament faţă de Patrie, au înscris o filă aparte în istoria neamului, o şcoală a patriotismului pentru tânăra generaţie. Acele vieți au fost aduse pe altarul păcii întru seninul zilei de azi. Și, deși de atunci s-au scurs 28 de ani, datoria noastră, a tuturor, este să le cinstim memoria, căci ei și-au sacrificat viaţa în acel război, impus Republicii Moldova de către forțele oculte, separatiste. Ține de onoarea, de datoria noastră să le păstrăm vie amintirea.

Dovadă a recunoștinței cantemirenilor este și monumentul eroilor, în fața căruia ne plecăm fruntea, asigurându-i că fapta şi cauza lor rămâne un model de devotament Patriei, demn de promovat în instituţiile de învăţământ şi în colectivele de muncă.

Memoria lor luminoasă obligă autorităţile publice, societatea să manifeste grija şi susţinerea cuvenită faţă de familiile îndurerate. Ne închinăm în faţa familiilor celor plecaţi în nemurire, a copiilor eroilor, făcând apel către tineri de a fi demni şi mândri de înaintași, a lua aminte de cele întâmplate, a studia atent istoria, a trage concluziile cuvenite, rămânând fermi pe poziţiile integrităţii teritoriale a țării, având drept vector principal apărarea democrației, a echităţii sociale, a valorilor europene.

Mitingul s-a încheiat cu depunerea de flori la monumentul eroilor căzuți în războiul de la Nistru, de la intrarea în parcul central din Cantemir.

Text și imagini: Ion DOMENCO

 

You May Have Missed