Raport Freedom House // Corupția și lipsa de independență a sistemului judecătoresc afectează democrația. Care sunt constatările pentru Republica Moldova

Anticoruptie.md
05/03/2020

Republica Moldova continuă să fie o țară parțial liberă, se arată în raportul Freedom House, cu privire la drepturile și libertățile civice în 2019. Potrivit studiului Freedom House, Moldova a obținut un scor de 60 din 100, în creștere cu două puncte față de anul 2019 și cu un punct mai puțin decât în 2018, înscriindu-se în categoria țărilor parțial libere, fiind la egalitate cu Fiji și Liberia.

Republica Moldova a primit 26 din 40 de puncte pentru drepturile politice și 34 din 60 pentru libertățile civile. 

Foto: captură freedomhouse.org

Republica Moldova are un mediu electoral competitiv, iar libertățile de întrunire, exprimare și religie sunt protejate în cea mai mare parte. Cu toate acestea, corupția persistentă în sectorul guvernamental, legăturile dintre principalele partide politice și interesele economice puternice, precum și deficiențele majore ale statului de drept continuă să frâneze dezvoltarea democrației.

Raportul Freedom House arată că alegerile parlamentare organizate în februarie 2019 au dus într-un final la tranziția puterii în luna iunie de la Partidul Democrat din Moldova (PDM), la o coaliție de guvernare de scurtă durată formată din trei partide care au fost anterior în opoziție. Șeful PDM, Vlad Plahotniuc, care a jucat un rol esențial în elaborarea politicilor, chiar dacă a renunțat la mandatul de ales al poporului și nu s-a bucurat de prea mult sprijin din partea societății, a fugit din țară la sfârșit de iunie, părăsind efectiv și politica.

După ce premierul Maia Sandu a primit un vot de neîncredere din partea Parlamentului, în noiembrie, a preluat puterea un guvern tehnocrat controlat de Partidul Socialiștilor (PSRM). Curtea Constituțională și sistemul de justiție au rămas extrem de politizate și lipsite de independență. Modificările în componența guvernării au determinat revizuirea mai multor dosare importante în favoarea partidelor nou-venite la putere, dar fără îmbunătățiri în ceea ce privește statul de drept. În iunie, jurnaliștii de investigație de la RISE Moldova au dezvăluit că din 2017, mai mulți lideri ai opoziției, activiști civici și jurnaliști au fost interceptați de autoritățile statului sub guvernarea PDM.

Raportul Freedom House precizează că oligarhii și interesele de afaceri influențează puternic structurile politice din Moldova atât la nivel central, cât și la nivel local, subminând responsabilitatea politică. În același timp, corupția rămâne o problemă larg răspândită la toate nivelurile de guvernare, iar legile anticorupție existente sunt aplicate inadecvat. Moldova încă își revine după un scandal din 2014 în care a fost implicată Banca Națională, în care s-a furat un miliard de dolari. În 2016, fostul premier Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare în legătură cu frauda bancară; în decembrie 2019 a fost eliberat condiționat. În 2019 cel puțin alți doi actori-cheie ai fraudei, Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, au părăsit Republica Moldova.

Anticoruptie.md
05/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii