Abuzuri în activitatea specială de investigație: Mai mulți oameni ai legii, cercetați penal sau sancționați disciplinar

Julieta Savițchi
05/03/2020

Trei procurori și cinci polițiști s-au ales anul trecut cu dosare penale pentru abuzurile comise la efectuarea măsurilor speciale de investigație. Alți șapte procurori s-au ales, din același motiv, cu anchete de serviciu.

Potrivit Raportului pentru anul 2019 privind activitatea specială de investigaţii, prezentat Parlamentului de către Procuratura Generală, dosarele au fost pornite „pe faptul comiterii acțiunilor de culegere ilegală a informațiilor ocrotite de lege, despre viața personală, ce constituie secret personal sau familial, fără consimțământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obținerea ascunsă a informației, precum şi violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice cu încălcarea legislației, cu folosirea situației de serviciu”.

Autorii Raportului recunosc că situația respectivă a fost provocată de nivelul redus al profesionalismului oamenilor legii. „Cauzele şi condițiile care favorizează derogările date sunt profesionalismul insuficient al ofițerilor de investigație, fluctuația cadrelor, lipsa mijloacelor tehnice de investigare şi a specialiștilor pentru utilizarea lor, dar și nivelul redus al disciplinei executorii”, se arată în document.

Potrivit statisticilor prezentate în Raport, în 2019 în gestiunea procurorilor moldoveni s-au aflat 50.920 de cauze penale, iar în 4.261 de cazuri a fost solicitată permisiunea efectuării măsurilor speciale de investigație. Judecătorii de instrucție au respins 38 de solicitări.

Cele mai frecvente măsuri speciale, autorizate şi efectuate în cadrul urmăririi penale au fost interceptarea şi înregistrarea comunicărilor şi imaginilor - 2.812 cazuri, colectarea informaţiei de la furnizorii de servicii de comunicaţii electronice - 707 cazuri, documentarea cu ajutorul metodelor şi mijloacelor tehnice, precum şi localizarea sau urmărirea prin sistemul de poziţionare globală (GPS) ori prin alte mijloace tehnice - 507 cazuri.

În anul 2019, ponderea măsurilor speciale de investigație în activitatea de urmărire penală a constituit circa 11,4 la sută, ceea ce reprezintă o descreștere, cu circa 17 la sută față de anul 2018.

Julieta Savițchi
05/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii