Ce spune Procuratura Anticorupție despre firma implicată în contrabanda cu echipament de mining la Aeroportul Internațional Chișinău

Ilie Gulca
05/03/2020
Foto: cryptoromania.ro

Procuratura Anticorupție (PA) nu a urmărit penal compania implicată în contrabanda cu echipament de mining pentru criptomonede la Aeroportul Internațional Chișinău, ÎCS Impex-Depozit, deoarece procurorii nu au adus probe „pertinente, concludente și utile”, care ar demonstra, în ansamblu, că la comiterea actelor infracționale s-a acționat în interesul acesteia, se arată într-un răspuns al PA pentru portalul Anticoruptie.md.

Centrul Național Anticorupție (CNA) a reținut, în ianuarie 2018, o grupare formată din șapte persoane – angajați ai Serviciului Vamal, un antreprenor și o persoană fizică – implicate într-o schemă de contrabandă cu echipament pentru generare de Bitcoin, care urma să ajungă în regiunea separatistă transnistreană. Persoanele arestate au fost acuzate de comiterea infracțiunilor contrabandă, exces de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu.

În cadrul aceleiași cauze penale, a fost aplicat sechestru pe 160 de sisteme de generare de monedă virtuală (Bitcoin) în valoare totală de 4.593.878 de lei (circa 238.811 euro). Costul unui astfel de dispozitiv se ridica la 28.711 lei, echivalentul a circa 1.500 de euro per unitate.

În cele din urmă, șase figuranți ai acestei cauze au fost scoși de sub urmărire penală. Singura persoană rămasă învinuită este Alexandru Ciornîi, fostul administrator al firmei de brokeraj de la Aeroportul Internațional Chișinău – Întreprinderea cu Capital Străin Impex-Depozit SRL.

Ciornîi este învinuit de contrabandă și organizarea unui grup criminal. Acesta a refuzat să ne ofere vreo declarație pe holurile Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, sfătuit de avocatul său.

Întrebat despre ceilalți șase suspecți, fostul procuror responsabil de acest caz, Lilian Rudei, ne-a declarat: „Sunt curați ca lacrima”, după care s-a urcat în aceeași mașină cu avocatul lui Alexandru Ciornîi și au plecat.

În jurul Impex-Depozit SRL gravitează oameni din anturajul lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Cazul se judecă de circa un an în instanțele din R. Moldova.

Ilie Gulca
05/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii