Cercetătorul rus care pretinde că dacii se trag din slavi a primit interdicție de intrare în România

Autoritățile române i-au interzis intrarea în România cercetătorului rus A.I.Umnov-Denisov, care venise să țină o conferință despre descendența slavă a dacilor, transmite G4Media. Acesta a fost trimis înapoi în Rusia de pe Aeroportul Otopeni, potrivit unei postări pe Facebook a Ambasadei ruse la București. Umnov-Denisov a venit în România cu scopul de a-și prezenta tezele pan-slaviste, care susțin că limba română nu are nici o legătură cu limba latină.

Foto: Captură video-/ youtube.com

Umnov – Denisov urma să țină o prelegere pe tema „Triburile dacilor: cine și de unde sunt” la Centrul Rus de Știință și Cultură, centru deschis în urma unui acord semnat în 2013 de fostul ministru de Externe, Titus Corlățean, în timpul guvernului Ponta.

Mai mult, cercetătorul rus urma să țină prelegeri și la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București și Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanța, potrivit postării ambasadei Rusiei la București.

Ambasada / Sursa:Ambasada Rusiei în România - Посольство России в Румынии/facebook

Tezele lui Umnov – Denisov sunt deja preluate în România de diferite site-uri care promovează propaganda rusă anti-occidentală.

„De vreme ce oaspeții și ascultătorii îl așteptau deja, noi, cu permisiunea lui, am susținut singuri această prelegere”, a declarat ofițerul de presă al misiunii diplomatice, Vasili Potenga, scrie Ria Novosti.

După cum se subliniază în documentul trimis departamentului, partea rusă este îngrijorată de faptul că România „a creat obstacole artificiale pentru schimbul de experiență între comunitățile științifice”. De asemenea, Ambasada Rusiei în România a informat Ministerul rus de Externe despre incident.


Pub